Udang Masak Tempoyak
Masakan Pahang.Ini lauk kegemaran keluarga.Selalunya letak petai.Tapi kat rumah ni takde yg makan petai..jadi petai diabaikan.Sebelum berkeluarga tak pernah masak sendiri lauk ni sebab adik-adik lebih 'terror' sediakan lauk ni.Jadi kakak ni tukang makan jer lah.He he.Versi asal tak letak bawang putih.Dah banyak kali buat baru tanya bonda.Pandai2 pulak menambah bawang putih. Hentam sajalah asal boleh makan kan :)
Dengan stok tempoyak yang banyak hasil pegi kebun ayah dulu sesedap rasa bubuh tempoyak..bila dah tinggal sikit nanti..kena pandai2la berjimat yer.Sukakan lauk ni sebab bau daun kunyit benar-benar membuka selera nak makan.Nampaknya bigboss pun suka.Best! bila ada menu favourite yang boleh dikongsi bersama dia.
Bahan-bahan-lebih kurang
20 ekor udang saiz sederhana
2 cawan tempoyak
2 ulas bawang putih
10 biji cili api
Kunyit- ketiga-tiga bahan diatas tumbuk bersama
Sedikit daun kunyit
Garam
Gula
Cara
Panaskan minyak dan tumis semua bahan tumbuk.
Masukkan tempoyak.Tambahkan air dan kacau hingga mendidih.Air perlu bubuh banyak sikit sebab lauk ni mudah kering di atas dapur.
Kemudian masukkan garam dan gula.Imbangkan rasa.Mesti ada rasa masin dan manis.
Masukkan udang.Koyakkan daun kunyit dan masukkan dalam kuali.Setelah udang masak, boleh dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment