Wednesday, September 5, 2007

Laksam



Laksam kegemaran Faris. Ini dia formula yang buat masa hari ahad lepas. (ehe he baru nak boh kat sini daaaa)

My formula

Laksam

400 gram tepung beras
1.2 liter air panas

Cara-cara
Gaul rata air dan tepung beras.
Sementara itu panaskan pengukus.Masukkan lebih kurang sesenduk dalam tudung periuk yang diletakkan dlm pengukus.Kemudian kukus hingga masak.Kemudian gulung perlahan-lahan.Bila sejuk bolehla dipotong.

Tips: Guna air panas tu supaya laksam yang terhasil licin dan cantik.

Kuah Laksam

700 gram ikan kembung
250 ml santan pekat (dari 1 biji kelapa)
500-700 ml air
160 gram bawang merah-kisar dengan sedikit halia
1 sudu teh serbuk lada hitam
garam
gula
2 keping asam keping

cara-cara
Rebus ikan dengan garam dan asam keping.
Kemudian ambil isi ikan. Blend dengan 1 cawan air.
Dalam periuk masak bawang merah .Masukkan ikan ,air,santan,asam keping,garam,gula.
Kacau hingga masak. Masukkan air lagi jika kuah nampak terlalu pekat.

1 comments:

Anonymous

Da kann ich nur zustimmen..