Kuih T*** Itik @ Putih Telur
Banyak kali fikir sebelum tulis tajuk nih. Sebab namanya kurang sedap didengar. Kuih tradisional Kelantan. Ini adalah pasangan kembar kepada kuih Jala Mas. Baki putih telur yang buat Jala Mas biasanya orang buat kuih ni lah. Sekarang ni depa dah tukar nama kuih ni.Lebih dikenali sebagai Kuih Putih Telur.Sedap sikit nak sebut tu.
Bahan untuk kuih ni senang aje, putih telur dan gula. Arwah Tok Su pernah tunjuk cara-cara buat kuih ni dulu. Masa tu tengok aje.Lupa pulak nak tulis,kononnya senang dan boleh ingat tapi lupa jugaklah. Yang ingat cuma 1 mangkuk gula(sukatan mumbu).Berapa biji telur putih tak ingat langsung.Masih terbayang jari-jemari arwah Tok Su perlahan-lahan menggaul putih telur dan gula hingga gula tu larut..Adehh part ni malas nak buat. Jadi tukar bubuh gula caster.Tak pasti ada letak air dan minyak ke? 2 bahan ni kutambah sesuka hati.Sebab bimbang hangit masa tengah mengacau nanti. ;)
Bahan-bahan
5 biji putih telur itik
1/4 cawan gula caster
Sedikit air
2-3 sudu besar minyak
Sedikit daun pandan
cara-cara
Gaul gula dan putih telur.Kemudian panaskan kuali, masukkan sedikit air.Masukkan campuran gula dan putih telur dan daun pandan.Kacau jangan berhenti.Api jgn terlalu kuat.Kemudian masukkan minyak.Kacau lagi sehingga berketul dan adunan menjadi sebuku.Sejukkan.
Yang ini saje-saje buat bentuk buah. Biasanya dijual berbentuk bulat-bulat sebesar bola pingpong.Sikit sangat yang dapat dengan 5 biji telur ni.Dapat 4 ketul ni je.
0 comments:
Post a Comment