Friday, September 21, 2007

Pai Tee



Bahan-bahan

Kulit Pai

1/2 cawan tepung beras
125 ml air
1/2 biji telur (lebih kurang 2 sudu besar) tak letak telur pun ok
1/2 sudu teh air kapur
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

Inti
Bawang putih
Bawang merah
40 gram udang kering
Sengkuang
Timun
Lobak merah-semua sayur ini dipotong/sagat memanjang
Taugeh-jika suka

Sos cili thai
kacang tanah-disangai @ bakar

Cara-cara
1)Bancuh semua bahan
2)Panaskan minyak dlm kuali.Minyak mesti paras mencukupi untuk memasukkan acuan.
3)Panaskan acuan pai tee dalam minyak.
4)Celup adunan ke dalam acuan.Untuk dapatkan pai yang tebal celup adunan 2 kali.
5)Masukkan ke dalam minyak tadi.
6)Tunggu hingga pai keras sikit baru tolak keluar dari acuan.biarkan pai dlm kuali hingga garing dan toskan.Simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan.

Inti
Tumis bawang putih,bawang merah dan juga udang kering
Tutup api
Kemudian gaulkan sayur-sayuran.

Menghidang:
Masukkan inti ke dalam pai.Tuang sedikit sos cili thai ke atasnya dan tabur kacang tanah.Makan segera Pai Tee.

0 comments: