Tuesday, October 30, 2007

Murg Makhani

Nak sebut pun susah lauk ni.Resipi asal dari majalah Rasa, November 2007. Banyak menu masakan India dalam keluaran ni nampak macam sedap-sedap aje.Ini adalah masakan dari India Utara.Cuba yang ni dulu sebab simple. Resipi ini sudah diubahsuai dan ditambah beberapa bahan.


Bahan-bahan

250 gram ayam potong kecil
25 gram kacang tanah-bakar dan kisar
25 gram badam-bakar dan kisar
1/2 cawan @ lebih sikit susu cair
Minyak sapi untuk menumis
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1 genggam bawang goreng
sedikit saffron
1 sudu besar garam masala
2 sudu besar cili boh
2 titik air mawar
garam dan gula secukup rasa
daun pudina dan daun ketumbar
Kismis,gajus dan daun basil sebagai hiasan

Cara-cara
1) Campurkan kacang tanah,badam,serbuk lada putih,susu cair.
2)Panaskan minyak sapi, masukkan garam masala.Masukkan cili boh.Kemudian masukkan campuran bahan di no 1.Rendam saffron dalam air,masukkan ke dalam periuk
3) Masukkan ayam dan tunggu hingga mendidih.
4)Kemudian tambahkan air mawar,imbangkan garam dan gula.Masukkan bawang goreng,daun ketumbar dan daun pudina. Tutup api. Sedia dihidangkan bersama nasi atau roti.

Nota:
Banyak yang saya ubah dari resipi asal.Untuk versi asal resipi ini, sila rujuk Majalah Rasa.

0 comments: