Tuesday, June 2, 2009

Colek Ikan Tenggiri

Masih lagi teringat, kali pertama merasa masakan ini ialah pada hari kenduri menyambut menantu di rumah keluarga mertua. Walaupun berasal dari negeri yang sama, tak pernah makan lauk ni. Tambahan pula, jarang rasanya lauk ikan dengan air asam dan belacan dihidangkan pada hari kenduri kawin. Bila dah makan, rasa macam sedap pula. Hilang rasa muak dengan menu gulai daging seperti kebiasaannya. Memang boleh membuka selera, bak kata orang,mertua lalu pun boleh tak sedar. Err..bayangkan macammana pengantin menyingsing lengan baju makan lauk ni dalam majlis makan beradap! [tiada majlis makan beradap yang formal, saya makan dengan tangan, sambil bersimpuh,okeh] Eehehe ..yang lepas jangan dikenang.. Resipinya, pernah letak di myresipi sebelum ini. Tak boleh nak access pula laman myresipi tu sekarang.Nantilah lain kali 'copy & paste' kat sini. Dalam resipi disitu, saya gunakan daun ketumbar. Selalunya gantikan dengan daun limau purut,seperti di atas sebab lebih senang didapati dan sukakan baunya yang wangi, meredakan sedikit bau belacan tu .

9 comments:

Ummi Wafa (UW)

yumyumyum
cam best jer.. nak order satu? hihihi ikan tenggiri tu akak bakar dulu ker?

blogresipi

Bestnye...bestnye... makan dengan nasi panas2 lauk ni je pun dah cukup..

adianiez AIDA

lauk ringkas gini yg membuka selera !!!

zaliana

wafa:
ya, akak bakar dlm oven dulu..kalu dpt dapur arang best ni :D

blogresipi: terima kasih ya, singgah disini

aida: ya lah,lauk simple pun sebenanrya sedap kan..tak semestinya yang masak bagai nak rak tu aje yang menyelerakan :D

anese

nin pun first time saya dgr. sokmo colek kerghe...maso dok tganu dulu kalu colek betik mudo ngan kuah ike campur krepok..sedappp jugok..!! Kak Za tau?? sy tak dan nak belajar mase tu...kecik lagi maso tu..

fizan *sew addict!*

tengok gambar je rasa nak jilat2 lah...macam ikan bakar asam kan...my favourite....tak pe, dah nk balik kg..boleh makan puas2...

aisyah,cikwan,pert

mak aiii..selere kampong ni kak za,,sedapnyer...

Dayang

wahhh dyg suka lah selera kampong niii,adehhh terliur lah plakkk

zaliana

ANESE;
colek keghe uns edak jugokk :D
ni makanen ore pasir mas kot.ehh takkan ore pasir mas tak tau nih!!! :P

Fizan:
a'aa :D macam ikan bakar asam

Cikwan:
kampung style..memang bangkit selera!!!

Dayang:
Terliur sikit2 je tau!! kalau dah tak tahan sgt, kena lah cari ikan tenggiri dan bakar sendiri :D