Puding Susu
Antara menu berbuka semalam.Masak tiga lauk dan juga puding ini, dan seperti kelaziman rumah-rumah lain juga, meja turut dipenuhi dengan hasil belian rambang mata di pasar ramadhan. Tamu istimewa saya semalam ialah keluarga dari Pasir Mas, Kelantan.
Bahan-bahan
800 ml susu segar
200 ml air
1 peket serbuk agar-agar
1/2 cawan susu pekat
1 tin fruit coctail
Cara-cara
1.Masak susu segar,air,serbuk agar-agar dan susu pekat.Pastikan api tidak terlalu kuat dan kacau selalu hingga mendidih.
2.Setelah mendidih, tuang ke dalam bekas dan biarkan hingga sejuk.Puding ini lembut.Ia sesuai disejukkan dalam bekas kecil.
3.Setelah sejuk,dinginkan dalam peti ais.Tuangkan fruit coctail (beserta airnya) ke atas puding tadi. Bolehlah dihidangkan.
6 comments:
za, sungguh menawan.. pos sket la ke sini hehe..
sedapnyer npk puding ni..nk buat jugak la esok!!
sedapnya za...posa2 ni dapat puding sejuk macam tu...best2!
Salam Ramadan Za,
Terima kasih lah Za menjenguk blog saya yg dah tutup tu. Saya datang ni jenguk awak hehehe. Wah..wah.. masih aktif dan makin teror awak masak! Boleh ler saya cuba2 resepi hangat awak ni utk bulan posa ni dan raya di perantauan lagi ni.
ciktie..betul tu..makan puding yang sejuk2 ni..rasa nyamannnn je anak tekak !! hehe
Siti azma: hehe seronok main masak-masak dan saling belajar dengn kawan2 siber ni! bila nak balik raya kat malaysia ni..lama lagi ke??
Daffodil:hehe menawan ekk..mehla buat sama
are: buat yek,jgn tak buat
Post a Comment