Kuih Lopes
Mari melopes :D
Bahan-bahan; dapat 50 biji lopes yang kecil-kecil
1/2 kilogram beras pulut
1 sudu besar kapur makan
Daun pisang
4-5 keping gula nisan
1/2 biji kelapa parut
Sedikit garam
Cara-cara
1. Basuh beras pulut, rendamkan dengan air dan kapur selama sejam.
2.Sediakan daun pisang .Bersihkan daun, dan layur dengan api. Kemudian potong selebar kira-kira 3 ruas jari.
3. Bentukkan daun pisang seperti kon, masukkan beras sehingga penuh ke dalamnya dan bungkus. Untuk setiap 3 biji, ikat dengan tali. Pastikan lopes diikat dengan kemas supaya ia tidak terlerai semasa merebusnya.
4.Lakukan sehingga habis semua beras pulut. Kemudian didihkan air dalam periuk, dan rebus rebus lopes selama 2 jam.
5.Sementara itu masak gula nisan bersama kira-kira secawan air sehingga pekat, kemudian sejukkan. Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam.
6. Kuih lopes sedia dihidangkan..
3 comments:
huwaaaaaaaaaaaaa nak pulut jugakkk!!! ahhh tak kiraa... sempat lagik! kihkihkih
adoiiiii sedapnyerrr ....its my favourite..tapi yang malas tu tang nak ikat tu..hehehehe..lemah betul..
kuih femes di bulan ramadhan...
salam ramadhan utk k za & family :D
Post a Comment