Friday, February 6, 2009

Sup Ketam Bonda Dan Nasi Goreng Warisan



Salam semua!!

Hari ni nak berkongsi menu semalam-sup ketam my mom’s style dengan nasi goreng. Cara bonda buat sup ketam ni lain sikit, ala-ala shark fin soup . Ia jadi antara menu favaorite keluarga. Semua isi ketam dah dikeluarkan jadi tak nampak dah rupa ketamnya. Bonda kalau masak sup ni dia match kan dengan nasi goreng cina. Cara makannya macam ni-letak sup dalam mangkuk dan nasi dalam pinggan (memanglah macam tu kan :D) Makan nasi sambil sekali sekala ambil lah sup tu. Tapi bonda tak kasi campur sup tu sekali ngan nasi, tak sedap katanya. Anak-anaknya ikut ajelah. Ok, jemput makan semua. Kepada 3 orang adik2ku,jika baca posting ni dan terliur nak makan ni, datang rumah dan kita masak sama-sama ya!!!!!

Sup Ketam Bonda
Saiz hidangan: 4 orang

Bahan-bahan
½ kg ketam-belah dua dan bersihkan
1.5 liter air
1 ulas bawnag besar
3 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
1 biji telur
40 gram suhun
daun bawang untuk menghidang

Cara-cara
·Bersihkan ketam dan rebus dengan air sehingga masak.
·Keluarkan isi ketam dan simpan air rebusan tadi.
·Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning. Kemudian masukkan air rebusan ketam tadi. Bila menggelegak, masukkan isi ketam . Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
·Masukkan suhun. Kemudian diikuti dengan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
·Kemudian pecahkan telur dan kacau cepat-cepat .
·Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan daun bawang.


Untuk buat nasi goreng cina, selalunya guna beras wangi + beras biasa. Tapi yang kali ni pakai beras basmathi.Baru2 ni masa balik kampung Bonda buat nasi goreng cina pakai beras basmathi, macam sedap pula. Letak nama Nasi Goreng Warisan, sempena nama kawasan perumahan kat sini. :D

Nasi Goreng Warisan
Saiz hidangan:4 orang

800 gram nasi
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
200 gram udang
300 gram isi ayam
1 cawan sayur campur
daun sup dan daun bawang
minyak untuk menumis
sedikit minyak bijan
sedikit serbuk lada sulah
sedikit garam

Cara-cara
1.Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan isi ayam,kacau sekali sekala hingga masak.Kemudian masukkan pula udang.
3.Setelah udang masak, masukkan sayur campur dan nasi. Kacau .
4.Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam
5.Akhir sekali letakkan sedikit minyak bijan.
6.Hidangkan dengan menabur daun sup dan bawang goreng ke atasnya.
7.Sedia dimakan dengan sup ketam tadi.


Yang ni bukan sessi cara-cara guna penimbang ya puan-puan..tapi nak tunjuk berat sebenar suhun ni berbanding yang tulis kat plastik tu. Terasa nak timbang sebab masa dok pegang-pegang rasa macam ringan dan tak logik pulak dengan yg ditulis tu.Kalau bukan sebab nak post resipi kat sini takdelah nak sukat dan timbang semua bahan.
Tengok tu.. bukannya 70 gram macam didakwa..40 gram je yg sebenarnya!!! Letaklah plastik suhun tu dalam apa-apa posisi sekalipun..bacaannya paling tinggi naik 42 gram, lepas tu maintain kat 40g.
oh yaa..1 lagi kesimpulan dari sessi menimbang tu menunjukkan suhu bilik masa tu 30.5 darjah celcius.. :D

6 comments:

anese

hmmm..mmgla kite sll kena tipukan? tu baru kes berat..ingredients lom lagi tau betul ke tak...

noor

Bestnya sup ketam nie...ala shark fin soup. Betul tu kes berat sesuatu kandungan kekadang memang jauh beza..

Anonymous

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]coreldraw graphics suite x3 downloads, [url=http://firgonbares.net/]QuarkXPress 8 Mac Retail[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] downloadable software software cheap software
computer software stores near [url=http://firgonbares.net/]filemaker pro medical billing[/url] discounts software
[url=http://firgonbares.net/]buying academic software[/url] Pro Extended Retail Price
[url=http://firgonbares.net/]photo adobe software[/url] office email software
sales software [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs4 test[/b]

Anonymous

[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]purchase order software, [url=http://bariossetos.net/]disadvantages of quarkxpress[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] photo adobe software to buy software that
educational software game [url=http://bariossetos.net/]looking to buy software[/url] microsoft software applications
[url=http://hopresovees.net/]free try quarkxpress 5[/url] nero wolfe
[url=http://vonmertoes.net/]no puedo instalar windows vista en mi psp[/url] free photoshop for mac
nero 6 serial number [url=http://hopresovees.net/]profit software discounts[/b]

Anonymous

[url=http://bariossetos.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft camera software, [url=http://bariossetos.net/]educators discount software[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] microsoft original software order for software
12 Pro [url=http://bariossetos.net/]where to buy pc software[/url] burn avchd with nero 9
[url=http://hopresovees.net/]buy photoshop with[/url] cheapest software anywhere review
[url=http://bariossetos.net/]software from microsoft[/url] edition software discounts
microsoft office suite student discount [url=http://vonmertoes.net/]student discount software[/b]

AWA ALI

Tk atas pkongsian resepi pasti menyelerakan sy akn msk mlm ni gak OOoo....yes!