Nasi Bukhari
Salam sejahtera untuk semua.
Menu semalam ni...Nasi bukhari versi ringkas. Sesuai untuk orang yang tak berapa rajin memasak tapi rajin nak makan :D Lauk iringan pun ringkas, makan dengan dalca daging, papadum dan sambal aje.
Bahan-bahan
400 gram beras basmathi
550 ml air
1 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
1 /2 sudu besar rempah bukhari –Faiza
4 sudu besar mentega
½ sudu besar garam
½ kiub pati ayam
Bahan untuk daging:
2 buku daging-kira-kira 300 gram
3 ulas bawang putih
2 inci halia
sedikit garam
1 sudu besar rempah bukhari
Cara-cara-untuk daging
-Kisar halia dan bawang putih bersama sedikit air.
-Masukkan ke dalam sebuah bekas, kemudian tambahkan garam dan rempah beriani. Masukkan daging dan perap seketika.
-Panaskan sedikit minyak di dalam kuali leper. Kemudian bakar daging tadi dengan api yang perlahan.Setelah daging masak dan empuk,hiris daging nipis-nipis dan masukkan ke dalam nasi.
Bahan hiasan
-Daun bawang
-Gajus goreng
-Kismis
Cara-cara-untuk nasi
· Basuh beras . Kisar bawang besar, halia dan bawang putih.
· Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar tadi sehigga wangi.Masukkan rempah bukhari. Kacau dan jangan biarkan ia hangus.Masukkan 2 sudu mentega.
· Masukkan beras dan air ke dalam periuk nasi.Masukkan juga bahan tumisan tadi.
· Tambahkan baki mentega, kiub pati ayam dan garam.Kacau hingga rata dan tutup. Setelah nasi hampir masak, kacau nasi perlahan-lahan dan tambahkan kismis. Masukkan daging yang telah dihiris.
· Sedia dihidangkan bersama lauk lain seperti pencuk nenas, dalca, semur daging,opor ayam dan lain-lain.
1 comments:
kalau dah masak nasi bukhari ni....bukan ringkas lagi dah.Ratu r
rumah ni memang rajin memasak.
nanti bagilah alamat rumah kat mana.....kot2 sesat boleh singgah makan....
Post a Comment