Saturday, February 14, 2009

Ambon II


Salam...
Apam Ambon lagi, tapi kali ini versi yang lebih lembut berbanding sebelumnya

Bahan-bahan
· 4 biji telur
· 100 gram tepung halus
· 2 sudu teh baking powder
· 110 gram gula halus
· 2 sudu the ovallette
· 40 ml susu segar
· 40 ml minyak masak
· 2 sudu teh esen ros
· sedikit pewarna merah

Cara-cara
1. Panaskan pengukus.
2. Pukul telur,gula halus dan ovallate .Pastikan ia kembang dan gebu.
3. Kemudian masukkan tepung halus yang telah diayak bersama baking powder.Teruskan memukul.
4. Masukkan minyak masak dan susu segar. Kacau sehingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Satu bahagian warnakan dengan pewarna merah.
6. Sapukan loyang dengan sedikit minyak.Tuangkan adunan putih,diikuti adunan merah secara berselang seli.
7. Alas penutup kukusan dengan kain nipis. Kemudian kukus selama 30 minit atau sehingga adunan masak,iaitu tak melekat pada lidi.

1 comments:

anawahid

poh bedoh kali naru betul yerkk ambon yg dh siap kukus... hehehe