Thursday, January 22, 2009

Masak Lemak Siput SedutSalam untuk semua..semoga hari ini dan hari mendatang menjadikan kita insan yang lebih disayangi dan dirahmati Allah :)

Hari ini, belajar memasak siput sedut secara maya di rumah Ana. Kata Ana, harga sebungkus RM 3..kat sini pula RM 5..memang tak sampai sekilo pun. Sebelum ini biasa makan siput sedut jenis lain, bentuknya agak bulat dan banyak ditemui dalam tali air atau sungai. Rasa dua jenis siput ni lebih kurang sama, bentuk saja berbeza.

Saat yang paling tak boleh lupa bila dah habis menyental lumpurnya tu.. siput2 tu mula crawling keluar dari bekas penyejat..huwa huwaa.....geli geleman tengok dia bergerak-gerak dan ada pulak tentakel dengan warna oren kemerahan!! .. Ada beberapa ekor yang dibiarkan aje merayap dan akhirnya ditemui mati beberapa jam kemudian dek digigit semut. Walaupun ada rasa geli sikit -sikit tapi tetap boleh bertahan sampai habis potong muncung dia. Terima kasih atas tunjuk ajar ya Ana, dah abis licin makan tadi. Rasa sedap dengan kuahnya yang lemak , dan tak sangka semua orang yang ada gigi dalam rumah ni makan dengan berselera sekali. Ooh ya, ada tambah daun limau purut sikit sebab suka pada baunya tu. Resipi ada disini ya http://waheedeana77.blogspot.com/2009/01/masak-lemak-siput-sedut.html.

2 comments:

Daffodil

wah.. sedap tu za.. makan xtoleh kiri kanan dah. tapi kat sini xdela.. huhu

wan

lamanya tak makan siput sedut...