Bubur Pulut Hitam
Kita pekena bubur pulut hitam ni..psst dah 3 hari dok panaskan bubur ni masih tak habis-habis lagi. Untuk kesekian kalinya hari ni tukang masak panaskan lagi, snap gambar ni pastu ngap cepat-cepat..habis ceritaaaa :D
Kita buat 'post mortem' macam mana tukang masak buat: Mula-mula basuh bersih pulut hitam.Rendamkan sekejap dalam masa 15-30 minit. Kemudian masak di atas api yang perlahan. Masukkan juga 2 helai daun pandan ke dalam periuk. Jika nampak kering tambahkan air. Setelah pulut hampir masak, masukkan gula melaka, sehingga mencapai tahap kemanisan yang dikehendaki. Bila pulut hitam sudah masak sepenuhnya,tutupkan api. Sementara itu sediakan 'kepala santan'nya pula. Masak santan pekat bersama sedikit bancuhan tepung beras. Tambahkan sedikit garam.Kacau hingga kuah pekat mendidih. Untuk emnghidang, letakkan bubr pulut hitam kemudian sendukkan sedikit kepala santan ke atasnya. Sedia untuk dihidangkan.
1 comments:
assalamualaikum...
wahh akak...ni fav huda ni..
selalu huda buat santan tu dimasak sekali dgn pulut hitam tu..tak pernah masak asing..tentu lagi sedap kan...
boleh cuba nanti...heheheh
Post a Comment