Ambon
Kuih ini sejenis apam yang dikenali sebagai ambon oleh orang sebelah pantai timur. Selalunya diwarnakan merah dan putih sahaja. Sebenarnya jarang sangat makan kuih ni, seingat-ingatnya kuih ni berbau wangi dari esen ros yang digunakan. Sebagai memenuhi permintaan 'seseorang tu' yang teringin sangat nak makan, kuusahakan juga membuatnya.
Bahan-bahan
110 gram tepung gandum
80 gram gula halus
4 biji telur saiz A
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu besar ovallette
2 sudu teh esen ros
pewarna dan perasa : pandan emulco,chocolate emulco, esen ros dan pewarna merah
Cara-cara
- Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik
- Pukul gula halus,telur dan ovallette sehingga kembang.
- Masukkan tepung gandum dan esen ros, sambil terus memukul sehingga adunan rata.
- Bahagikan kepada 4 bahagian.Letakkan pewarna/ perasa untuk 3 bahagian dan tinggalkan satu bahagian untuk adunan asal.
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak
- Kukus sehingga masak
1 comments:
aduh..semuanya mengancam seleraku!!
Post a Comment