Saturday, January 17, 2009

Ambon


Kuih ini sejenis apam yang dikenali sebagai ambon oleh orang sebelah pantai timur. Selalunya diwarnakan merah dan putih sahaja. Sebenarnya jarang sangat makan kuih ni, seingat-ingatnya kuih ni berbau wangi dari esen ros yang digunakan. Sebagai memenuhi permintaan 'seseorang tu' yang teringin sangat nak makan, kuusahakan juga membuatnya.

Bahan-bahan
110 gram tepung gandum
80 gram gula halus
4 biji telur saiz A
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu besar ovallette
2 sudu teh esen ros
pewarna dan perasa : pandan emulco,chocolate emulco, esen ros dan pewarna merah

Cara-cara
  • Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik
  • Pukul gula halus,telur dan ovallette sehingga kembang.
  • Masukkan tepung gandum dan esen ros, sambil terus memukul sehingga adunan rata.
  • Bahagikan kepada 4 bahagian.Letakkan pewarna/ perasa untuk 3 bahagian dan tinggalkan satu bahagian untuk adunan asal.
  • Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak
  • Kukus sehingga masak
* Kuih ini masih belum capai kelembutan yang diingini, nanti nak kena ubahsuai lagi.

1 comments:

Anonymous

aduh..semuanya mengancam seleraku!!