Acar Mayonis
Aidiladha kali ini disambut paling sederhana. Dalam kesibukan orang lain menyediakan hidangan, dapur rumah ni agak sunyi,gara-gara tuannya ditimpa virus 'M'. Masalah besar ni! Mulalah buka tutup almari dapur mencari idea nak masak yang paling ringkas. Tiba-tiba terlintas nak belek 'expired date' pada pek mayonis. Ya Allah! Dah nak expire 17 hb Dis ni! Apalah nak dibuat dengan mayonis seberat 1 kg nih??? Nasi mayonis ke ? Gulai mayonis? Nampak gayanya dapur ni akan dilanda demam mayonis, yang tak akan kebah sehinggalah datangnya 17 Disember nanti!!
Sebagai permulaan,menu ringkas hari raya ni nasi minyak yang dimakan dengan kerutub daging dan ACAR MAYONIS, dan juga KEK MARBLE MAYONIS. Lepas ni masak apa pulak ye?
ACAR MAYONIS
1 biji lobak merah- disagat
1 biji timun- dihiris memanjang
1/2 biji bawang merah- dimayang
1 biji limau nipis-perah airnya
2 biji cili api-dihiris halus
1/4 cawan mayonis
Cara-cara
- Campurkan kesemua sayur.Kemudian masukkan mayonis dan perahkan limau nipis,kacau hingga rata. Acar ini mudah berair, hidangkan segera selepas disediakan.
- Acar ini sesuai dijadikan lauk sampingan untuk Nasi Beriani, Nasi Tomato dan Nasi Minyak.
0 comments:
Post a Comment