Monday, December 15, 2008

Roti Teh Hijau Jepun

Resipi Roti Teh Hijau Jepun, diambil dari Resipi.Net.Resipi asal oleh Alex Goh. Inti kacang merah digantikan dengan kaya aje :D

Bahan A

400 gm tepung roti + 100gm plain flour
75gm gula
8gm garam
8gm serbuk teh hijau
1 tbsp milk powder
4 tsp instant yeast

Bahan B
2 bj telur
200 ml cold water

Bahan C
60gm butter

Bahan D
S
edikit bijan hitam untuk hiasan

Inti kacang

Bahan A
150gm kacang merah
800 ml air

Bahan B
150gm gula

Bahan C
40gm mentega

Kaedah:

1. Mix bahan A. Add B dan uli hingga jadi doh.
2. Campur C dan uli hingga doh jadi lembut dan kenyal.
3. Letakkan dlm mangkuk dan tutup dgn plastik
4. Biarkan 45 min atau saiz berganda.
5. Bentukkan bebola dan masukkan inti. Biarkan 45-60min.
6. Sapu dgn telur dan tabur sedikit bijan hitam
7. Bakar at 190 celcius selama 12-15 min.(saya bakar pada suhu 130 darjah sahaja)

Kaedah untuk inti kacang merah:

1. Masak A hingga lembut.
2. Buang air dan tambah B. Masak hingga pekat.
3. Campur C dan terus masak hingga pekat. Biarkan sejuk.

1 comments:

syazwaniadnan

akk, bleh x attach kan skali gmbr green tea yg akk guna?

sllu nampak green tea powder kt supermarket, tp xreti nk pilih. hehe