Roti Nasi
Tekstur roti yang lembut dan sedap. Resipi dari Onigiri @ Myresipi.
Bahan-bahan
- 80 gram nasi putih
- 100 ml air
- 250 gram tepung roti
- 60 ml susu segar
- 4 gram dry yeast
- 2 sudu besar gula
- 20 gram butter atau marjerin
- 1 sudu kecil garam
Cara-cara
- Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
- kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
- masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
- rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
- keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
- sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.
0 comments:
Post a Comment