Saturday, December 20, 2008

Okonomiyaki


Setelah selalu sangat buat takoyaki, kali ini cuba buat okonomiyaki pula. Bahan-bahannya lebih kurang sama dengan takoyaki juga, yang ini lebih senang sebab masak dalam non stick pan. Resipi disalin dari Resipidiana.blogspot.com.Terima kasih Diana .Okonomiyaki ni sesuai buat dalam non stick pan yang kecil lah sebab bila guna pan besar bancuahan tepung tu 'spread' luas dan lepas letak kobis dan intinya tu susah nak balik, berderai jadinya.Tepung okonomiyaki (premix) ada dijual di Jusco dan Isetan,tak silap ada 2-3 brand. Tapi kalau nak beli kena hati-hati, tengok ingredients nya sebab ada satu brand tu letak benda yang tak halal.

OKONOMIYAKI @ JAPANESE PIZZA
Sumber: Dekfa dan Kak Lynn

Bahan A:
- kalau beli tepung yg siap tu, hanya perlu bancuh ikut arahan pd pek.. (biasanya air+telur sebiji)..
- sayur kobis di cincang halus-halus
- dried bonito flakes
- dried shrimp
- red ginger
- okonomiyaki sos
- mayonis
- sedikit minyak

Bahan B:
- udang / squid / daging tipis


Bahan A:
- kalau x de tepung yg siap tu, buat mcm ni..
- 50g tepung naik sendiri
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil dashi powder
- 100ml air
- sedikit bawang putih (klu suka)
- 1/4 sayur kubis saiz kecil (klu byk mmg sedap)
- 4 sudu kecil minyak sayur
- sos okonomiyaki
- dried bonito flakes
- dried shrimp (ni tak letak)
- mayonis

Bahan B:
- boleh guna daging tipis, squid atau udang

caranya:
-cincang / potong kubis tu halus-halus.
- bancuh tepung, telur, serbuk dashi, dan air dlm mangkuk besar.
- masukkan sayur kobihts dan kacau rata
- panaskan non stick pan dan bubuh minyak
- tuangkan bancuhan tepung dan sayur kobis tadi ke dlm kuali kemudian letak kan daging atau udang di bhgn atasnya, kemudian tuang lagi bancuhan di atasnya dan bila agak kekuningan dan nampak dah nak masak, terbalikkan ia dan tunggu hingga masak.

Hiasan:
- letak kan di atas piring leper dan tuangkan sos okonomiyaki dan mayonis. taburkan dried bonito flakes, dried shrimp dan red ginger. siap.

Nota:
* sos okonomiyaki leh ganti ngan worcestershire sauce
* bonito flakes=katuobushi=kat gmbar takoyaki tuh yg nipis kat atas dia tuh
* dashi powder=leh ganti ngan serbuk ikan bilis

1 comments:

Azie

alahai kak za...mcm2 tekak aka ya..kretip ler akak dok msia tp leh wat mknan jopun nuuu ..mehh test sket..kita kan pakar QC heheheheh