Thursday, January 10, 2008

Pulut Kuning dan Rendang Ayam


Menu pembuka tahun 1429 Hijrah....Selamat menyambut kedatangan tahun baru, untuk semua muslimin dan muslimat.

Oleh kerana masak pulut dan rendang ni secara 'free style cooking', tak ada sukatan tepat untuknya..cuma ada senarai bahan-bahannya sahaja :P

Untuk Pulut Kuning

Beras pulut
Serbuk kunyit
2 keping asam keping
Santan

Basuh bersih beras pulut. Rendamkan lebih kurang sejam dalam air kunyit dan asam keping. (saya cuma ikut petua bonda, katanya asam keping ni mencantikkan lagi warna kuning pada pulut).

Kemudian kukus pukut kuning. Selepas pulut separuh masak ,buka pengukus dan masukkan santan pekat dan campuran garam.Kacau hingga rata dan kemudian kukus lagi hingga masak .

Untuk Rendang Ayam

Ayam
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Kunyit
Lengkuas
Cili boh
Daun kunyit
Daun limau purut
Santan
Kerisik
Garam Gula/gula melaka

cara-cara
Kisar bawang putih, bawang merah,halia,serai,lengkuas.
panaskan minyak,masukkan bahan kisar tadi.Masukkan cili boh, kacau.
Masukkan santan.Kacau. Bila kuah sudah terbit minyak,masukkan ayam.
Masukkan garam, gula dan kerisik.Masukkan juga daun limau purut dan daun kunyit.
Tambahkan sedikit lagi santan pekat dan juga air.
Kacau sekali sekala, tutup api bila ayam sudah masak.

0 comments: