Brownies Nougat
Resipi ini ambil dari buku resipi Brownies Kukus.Setelah berbulan beli buku ni , baru sampai seru nak mencuba satu resipi daripadanya.Resipi ini menggunakan telur putih sahaja, jadi kurang la kolesterolnya.Tapi rupa brownies ni lain sikit dari resipi asal. :D. Sepatutnya topping nya keras sikit dan letak kat atas brownies ni sahaja. Tapi sebab saya tak sukat dan main bubuh ajer campuran butter dan susu pekat, jadilah ia berkuah macam dalam gambar tu. Tapi sedap juga macam ni, sbb adunan ni kurang manis dan sesuai juga makan cair sebegitu :p
Saya buat separuh sahaja dari resipi asal, cukup untuk letak dalam tin loaf yang kecil.Adunan sebenar perlulah digandakan 2 ya.
Bahan-bahan
150 ml putih telur (lebih kurang 4 1/2 biji putih telur)
100 gram gula halus
1/2 sudu teh cream of tartar
1/2 sudu teh esen vanilla
125 gram tepung gandum
1/2 sudu teh ovallate
100 ml butter(dicairkan)
1 sudu besar serbuk koko
Topping
50 gram butter
25 ml susu pekat manis
nib almond(panggang)
-pukul butter dengan susu hingga kembang.
Cara-cara
- Pukul putih telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan gula halus, cream of tartar ,esen vanilla.
- Masukkan pula ovallette dan tepung gandum sedikit demi sedikit, pukul hinggaadunan menjadi sebati dan lembut. Kemudian amsukkan mentega cair,kacau perlahan hinhha sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2,1 bahagian dicampurkan dengan serbuk koko.
- Sapukan loyang dengan sedikit mentega dan masukkan adunan putih dan coklat secara berselang seli.
- Didihkan air dalam periuk kukus.Dan kukus kek hingga masak.angkat dan sejukkan
- Setelah diangkat dan sejuk, sapu permukaan atas brownies dengan topping. Jika mahu toppingnya meleleh macam saya buat, lebihkan susu pekat tu.Taburkan badam ke atasnya.
2 comments:
salam.tumpang tanya, mklang tak baper paham resepi ni...masa bila letak butter dan ovallete...tgk kat CARA takde sebut pun. lagi satu, pukul butter ngan susu cair?? bukan susu pekat ke sbb kat resepi tulis susu pekat..ponin kepala den...
terima aksih kerana prihatin..akan saya edit balik resipinya..maaf sebab mengelirukan :D
Post a Comment