Tuesday, May 4, 2010

Nasi Lobak Merah dan Opor Ayam Merah


Nasi lobak merah yang sedap, dua kali dah buat ni..lepas tengok Kak Nor  buat, berkobar2 semangat nak cuba dan hasilnya memang berbaloi baloi.. Kak Nor ambil resipi dari Ayu Singapore, yang mna ersipi asalnya dari  Aini Salim. Terima kasih kepada semua  yang berkongsi resipi istimewa ini :)




NASI LOBAK MERAH
Sources:-From Aini Salim@ resipi ceria keluarga
1kg beras beriani

6 biji lada hijau dipecah2
1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2-(saya gunakan serbuk aje)
1 cawan minyak kacang ~ k.nor guna minyak bunga
1 sudu besar minyak sapi
3 batang lobak diparut
300g buah tomato dipotong halus*
6 biji bawang putih ditumbuk halus*
2cm halia ditumbuk halus
2 biji bawang besar dihirs
4cm kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkehgaram

Cara-cara


Sukat air 1, 100ml lalu ketepikan dulu. Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut. Panaskan minyak sapi dan minyak kacang. Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan. Kacau sampai garing, lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air. Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak-(saya masukkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa).



OPOR AYAM MERAH by Noreen UK
  • 1 ekor ayam - dibuang kulit dan segala lemaknya, dipotong 8
  • 1 sudu makan kerisek
  • 1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
  • 1/2 tin tomato puree
  • 2 biji tomato - potong dadu
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 1/2 biji kelapa - ambil 1 - 2 cawan santan
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan Dikisar Halus:-
  • 10 tangkai cili kering ~ k.nor letak 2 sb cili mesin
  • 3 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 8 hiris halia (*ummi letak 1 inci)
  • 3 hiris lengkuas (*ummi letak 1 cm)
  • 5 biji bawang merah
  1. Gaul rata ayam dengan rempah kisar, perap sebentar.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang hiris sehingga kuning.
  3. Masukkan ayam yang bergaul rempah, balik-balikkan sebentar.
  4. Masukkan pula bawang goreng yang telah ditumbuk halus dan gaul hingga rata.
  5. Masukkan pula tomato puree, tomato dadu dan kerisek. Masak hingga kering.
  6. Apabila sudah kering, masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa.
  7. Biarkan sehingga naik minyak dan ayam masak..Balikkan ayam sesekali.
  8. Bila agak pekat, tutup api. Hidangkan dengan sebarang nasi, pulut atau roti..

3 comments:

fuzidss

Salam Pengenalan Zaliana. Saya dayang Dayang Sophia dari Sek 7 shah Alam. Saya suka nasi lobak niii

Chah

Za,

Kata Cik Laling tak makan nasik..ni sah pulun sensorang! nk cikit!...

zaliana

dayang sophia:
ye..sedap kan nasi ni..sebab rasa dia sedap, dan carrot tu beri warna yg cantik pada nasi..tak yah pakai saffron atau pewarna kan :)

chah:
hehe orang tu boring gak makan oat..dia makan nasi t/hari :) ambo tak leh pulun sensorang hehehhe