Saturday, September 5, 2009

Siput Goreng Ala Kampung


Salam ramadhan

Ada sesiapa lihat rancangan masakan di TV1 semalam? Dato' Siti Nurhaliza ada tunjukkan resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Api . Kelainannya, dia masukkan sedikit kerisik. Dah buat dah siput sedut masak lemak cili api kelmarin, kali ni cuma nak habiskan lebihan siput yang tak habis sikit lagi tu.Ok,cuba pulak resipi Siput Goreng Ala Kampung, dari Majalah Rasa..Sedap juga masak cara ni.Daun kunyit tak ada pulak, tukar kepada daun kaduk..ok lah tu kan, sesuai dengan tema ala kampung. Tak banyak pun siput yang ada, lebih kurang 2 cawan aje., adjust aje lah.. Berikut resipi asal:

Bahan-bahan

1kg siput sedut
Bahan dikisar:
*10 batang cili kering
*4 ulas bawang putih
*3 ulas bawang merah
*2cm halia

2 batang serai-hiris halus
1 helai daun kunyit-hiris
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan air asam jawa
1 sudu teh gula pasir
air
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara memasaknya:
1.Potong hujung siput sedut dan cuci bersih.Tos dan ketepikan.
2.Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan dikisar sehingga garing.
3.Kemudian masukkan siput sedut, serbuk kunyit,garam,gula,air asam jawa,serai dan air.
4.Masak sehingga kuah menjadi pekat dan kemudian taburkan daun kunyit yang telah dihiris halus.
5.Sedia untuk dihidang.

1 comments:

hana

geramnyer nengok siput nihhhh!! rasa nk nyot nyottt nyottttt jerkkK!!