Sunday, May 3, 2009

Ayam Bakar Bercili



Resipi pilihan hari ini ialah Ayam Bakar Bercili, dari blog Cik Wan.Menurutnya, resipi asal oleh ibu mertuanya. Lauk ini memang sedap, boleh masak lagi di lain kali. Ada sebiji tomato dan sebiji kentang ditumpangkan dalam ayam ini, untuk hidangan Aisha hari ini. Terima kasih Cik Wan, resipinya salin disini ya :D

Bahan
1/2 ekor ayam
Bahan kisar dengan sedikit air
5 biji cili hidup(dibuang biji)
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1cm halia
1cm kunyit hidup(serbuk pon ok)
1sudukecil garam
2 sudubesar gula
* 2 sudu besar tomato puri ( yang ni kak za tambah sikit ya Cik Wan..sebab tak cukup cili besar )

1 biji lemon
sedikit daun ketumbar(hiris)
sedikit daun bawang(hiris)

Cara

  1. Perap ayam dengan bahan yang telah dikisar selama 1 jam.
  2. Panaskan oven pada 175'c.
  3. Perah lemon dan tuangkan diatas ayam,kemudian taburkan dengan daun ketumbar dan daun bawang.
  4. Bakar selama 40minit @ sehingga ayam garing dan mengeluarkan minyak.
note: jika mahu pedas tambahkan 1 sudubesar cili kering yg telah dikisar semasa mengisar.
jika mahu kurang pedas tambahkan 1 sudubesar santan serbuk semasa mengisar.

0 comments: