Saturday, July 26, 2008

Pau Kari Ayam



Bahan-bahan
Untuk kulit pau
250 gram tepung pau
120 ml air
40 gram gula halus
1 sudu teh yis segera
1/2 sudu teh double acting baking powder
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar shortening

Untuk inti kari ayam
100 gram ayam cincang
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji kentang saiz sederhana-potong kiub
3 sudu besar serbuk kari ayam
Garam secukup rasa


Cara-cara
Untuk bread maker: masukkan semua bahan diatas, biarkan hingga doh siap.
Untuk uli dengan tangan, gaul rata semua bahan.Uli sehingga tidak melekat pada tepi mangkuk .Tutup dengan kain dan biarkan sehingga doh naik dua kali ganda.
Setelah naik dua kali ganda, uli seketika dan bahagikan kepada 9 bahagian.
Masukkan inti.letakkan dia atas butter paper.
Rehatkan doh seketika, dan didihkan air kukusan.Kemudian kukus pau hingga masak.

Untuk inti :
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan separuh dari bawang besar.
Masukkan rempah kari,diikuti daging kisar.Kemudian masukkan kentang dan biarkan hingga masak.Masukkan garam secukup rasa.

2 comments:

Anonymous

The owner of this blog has a strong personality because it reflects to the blog that he/she made.

Anonymous

It could challenge the ideas of the people who visit your blog.