Cream Cheese Chiffon Cake
Salam semua!
Kek yang buat lama dah ni...adala dalam 3 minggu lepas (tu dia betapa lama saya tak update blog, kan) Kek ni..rasa cheese 'yang slow slow'...sedap bagi saya..sebiji kek ni kecik aje...rasanya 1/2 daripadanya masuk mulut saya..hehehe. Terima kasih pada cikwan untuk resipi ni..
Bahan A
- 90ml susu segar
- 60gm cream cheese (saya letak 100 gram)
- 40gm butter
- 120gm tepong kek (diayak)
- 5 biji telor kuning (saya pakai 4 biji telur saiz A)
- 100gm gula kaster
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh ovellete (optional)
Bahan B:-
- 5 biji putih telor
- 1/2 suduteh cream of tartar
Cara-Cara:-
- Cairkan butter, campor susu dan cream cheese dan suamkan secara double boiler.
- Angkat masukkan gula sedikit2 dan pukul dengan mixer hingga gebu.
- Masukkan kuning telor satu demi satu dan pukul lagi.
- Masukkan ovellete dan garam kemudian masukkan tepong, pukul sebati dan ketepikan.
- Didalam mangkuk lain pukul bahan B hingga kembang dan gebu (soft peak form/ terbalikkan mangkuk telor x jatuh).
- Masukkan ke dalam adunan tepong dan kaup balik kan hingga adunan sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang chiffon.
- Bakar pada suhu 150'c selama 45-50 minit mengikut oven masing2. Setelah masak angkat dan sejukkan diredai. Keluarkan kek apabila telah sejuk.
2 comments:
salam..nampak sedap bolehlah try nanti..tq.
datin el..tryla!
Post a Comment