Monday, February 18, 2008

Oat Waffle


Demam waffle melanda warga Myresipi...kita pun tak ketinggalan keluarkan waffle maker yang dah lama dok rehat tu.Waffle ni makan dengan madu dan sarangnya sekali... sedap ke sarang lebah? Tak rasa apapun,bila dah dikunyah ia mengecil jadi macam chewing gum arab tu ...

Bahan-bahan -6 keping waffle
200 gram tepung gandum
1 1/2 sudu besar gula halus
1 sudu besar baking powder
50 gram rolled oats
1 biji kuning telur
350 ml susu segar
2 sudu kecil mentega, dicairkan
3 biji putih telur
2 sudu besar yogurt(ni tak letak)
-madu atau jem untuk sapu.




cara-cara

1.Gaulkan tepung gandum,gula,baking powder,garam dan rolled oat.Kemudian masukkan telur kuning,susu dan mentega cair.Kacau hingga rata.
2.Putar putih telur hingga kembang.Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.Biarkan selama 1 jam.
3.Panaskan pembuat waffle.Kemudian bakar,hingga habis.4.Sapukan madu,atau jem kegemaran

0 comments: