Monday, August 20, 2007

Lemang Jepun




Lemang Jepun...
Eksperimen terbaru dari dapur. Dinamakan lemang sebab ada unsur lemang sikit. Terselit nama Jepun sebab menggunakan seaweed dan beras jepun. Adunan rasa dua budaya . Kalau Jepun tengok ni mesti geleng kepala. Ha ha..dalamnya berintikan serunding ayam dan serunding ikan. Yang takde inti pun buat juga.Untuk melengkapkan hidangan ini disertakan dengan rendang.

Lemang Jepun

Bahan-bahan
2 pot beras jepun
1 pot santan pekat
1.5 pot air
1 sudu teh garam
Sedikit daun pandan

Cara-cara
1)Basuh beras dan masak bersama santan,air dan garam.
2)Bila masak, sejukkan dahulu. Kemudian letak diatas seaweed. Ratakan. Boleh letakkan serunding jika suka.
3)Kemudian gulung kemas-kemas.
4)Sedia dihidang.

Untuk resipi rendang sila lihat di Chicken Rendang , karya Checkie.

1 comments:

sang-arjuna

thanx 4 da resepi..aritu cuba buat kat umah...sedap...even yg x pnah mkn sushi smeua bley trima mkn seaweed tuh..thanx...