Monday, August 13, 2007

Chicken Pot Pies




Disebalik Tabir

Chicken Pot Pies.Resipi asal dari Prawn Pot Pies.Macam yang jual kat Pzza Hut tu lah... Tapi bahan-bahan dia takleh makan laa.. dengan wine dan segala macam fresh herbs...Meh kita ubah ikut selera tempatan. Resipi untuk filing ni modified sikit-sikit dari buku resipi bonda tersayang.

Bahan-bahan
( Untuk 3 bekas ramekin bersaiz 1 cawan)

Untuk Puf:
Gunakan Paratha Segera

Untuk Inti:

1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
200 gram isi ayam
300 ml susu rendah lemak
1/2 cawan air
1 biji kentang potong dadu
1 biji lobak merah potong dadu
1 sudu teh garam
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh rempah soto
Sedikit daun sup.










Cara-cara:

1) Tumis bawang putih dan bawang merah hingga masak.Masukkan garam,rempah soto.Kemudian masukkan isi ayam.
2) Bila isi ayam sudah masak, masukkan kentang dan lobak merah. Masukkan larutan tepung gandum. Masukkan susu dan tunggu hingga masak.
3) Tambahkan air bila kuah kelihatan pekat.
4) Masukkan inti yang telah siap ini kedalam bekas.
4) Kemudian tutup permukaan bekas (ramekin) dengan puff. Pastikan potong lebih sikit dari mulut ramekin.
5) Sapu sedikit telur dan bakar dalam oven hingga masak.

0 comments: