Daging Masak Lada Hitam
Menu ni sesuai untuk ibu dalam pantang.Padanan yang paling ngam untuk daging ni ialah nasi panas yang ditabur dengan lada hitam yg dikisar halus. Masa dalam pantang dulu, rasa sedap sangat nasi ni , meskipun cuma berlaukkan daging kunyit bakar. Sejak balik ke rumah, semacam 'terlupa' pulak nak tabur serbuk lada hitam ni atas nasi. Walhal awal-awal lagi Ma dah bekalkan serbuk lada hitam yang dikisarnya sendiri. Tadi macam terlebih pulak letak serbuk lada hitam sampai berasap telinga dibuatnya!! Oppss risau juga nanti baby minum susu hot n spicy :(
Bahan-bahan: Untuk 3 orang
400 gram daging -potong nipis
1 sudu besar minyak bijan
1/2 sudu besar seasoning
1 sudu besar lada hitam yang dikisar halus
Sedikit kicap manis
sedikit garam
3 ulas bawang putih-mayang
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan air
1 biji cili merah
sedikit minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1.Didalam sebuah bekas, perapkan seketika daging dengan minyak bijan,seasoning dan lada hitam.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih, tak perlu sampai garing.Masukkan daging yang diperap tadi,kecilkan api dan biarkan daging empuk.
3.Kemudian masukkan kicap manis supaya kuahnya hitam sedikit.Tambahkan lagi serbuk lada hitam,juga letakkan garam mengikut citarasa masing-masing.Masukkan cili merah.
4.Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung.Lebihkan air jika mahu.Setelah kuah mendidih,bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment