Biskut Bebola Flinstone
Jangan biarkan balang kuih anda sepi tanpa penghuni di ambang sambutan Aidiladha...meh buat biskut raya sesama... :D ini la rupa biskut raya pertama untuk raya haji ni..harap-harapnya biskut raya ni ada teman-teman lain .Itupun kalau sempat la.Biskut ni saya susun dalam bekas coklat Ferrero Rocher.Ia nampak cantik (hehe perasan lah tu) dan sesuai dijadikan buah tangan. Tapi yang paling penting saya sukaaaaaaaa biskut ni :-)
Bahan-bahan
350 gram tepung gandum
120 gram tepung kastard
225 gram mentega
120 gram gula perang (yang halus)
2 biji kuning telur
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
-kacang untuk inti.Boleg guna apa saja kacang-kacang tanah, badam atau hazel.Kacang hendaklah dipanggang.
-coklat masakan
-coklat putih
Cara-cara
Panaskan oven ,suhu 180 darjah
Ayak tepung gandum,tepung kastard,baking powder dan soda bikarbonat.Ketepikan.
Pukul gula perang dan mentega hingga kembang.
Masukkan kuning telur, kacau sedikit.Kemudian masukkan esen vanilla,golden syrup.Masukkan campuran tepung dan uli hingga menjadi doh yang serata.
Bentukkan doh menjadi bulat,isikan inti.Buatlah sampai habis.Letakkan doh ke atas kertas baking.
Bakar dalam oven hingga masak.
Cairkan coklat secara double boiler.Masukkan sedikit lemak sayur ke dalam coklat masakan.kacau hingga cair,kemudian alihkan dari dapur.
Kemudian celup biskut yang telah masak tadi.Celupkan bahagian atasnya.Bahagian bawah(tapak) tak perlu.
Kemudian cairkan pula coklat putih.Masukkan kedalam piping bag.Tuang ke atas biskut tadi,secara membulat atau ikut kreativiti.
0 comments:
Post a Comment