Tuesday, December 11, 2007

Bhuna Ghost & Ayam Bran


Bhuna Ghost: sumber resipi dari Majalah Rasa, November 2007

Bahan-bahan
200 gm daging kambing-potong kecil (guna daging lembu)
50 gm bawang merah
50 gram tomato
5 gm halia
5 gram bawang putih
10 gm serbuk cili
10 gram garam masala
10 ml minyak
Garam secukup rasa

Cara-cara
1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang merah,bawang putih dan halia.
2.Masukkan serbuk cili dan garam masala.Kacau dan biarkan seketika.
3.Masukkan daging dan biarkan hingga lembut.
4.Perasakan dengan garam dan masukkan tomato.
5.Biarkan hingga kuahnya kering dan angkat.

Ayam Bran
resipi campur-campur
-bahan: garam,serbuk kari,garam masala, sebiji telur,sedikit tepung beras,bawang putih dan sedikit air
-Lumurkan semua bahan pada ayam dan biarkan seketika.
-Kemudian celupkan ke dalam bran (wholemeal)
Goreng dalam minyak panas.

0 comments: