Tuesday, July 24, 2007

Tau Foo Fah



Tau Foo Fah ni buat minggu lepas lagi..feveret Faris nih..suka sangat makan. Sebelum terlupa baik ler rekod sukatannya kat sini.Sebab selalu main campak2 aje.Kali ini dah ada sukatan standardnya.Lenkali senang nak buat.Rupa-rupanya bila ditimbang kacang soya yang dah direndam beratnya akan naik sekali ganda.Dari 250 gram jadi 500 gram.Hmmmm..

Bahan-bahan
250 gram Kacang soya (rendam selama 4 jam dahulu)
1 liter air
Air
1 sudu teh gypsum powder
1 sudu besar tepung jagung + 1/4 cawan air panas

Untuk 'kuah'
Rebusan air gula + sedikit daun pandan.

Cara-cara
1) Kisar kacang soya bersama air.Perah air soya guna penapis teh tarik.
2) Masak perahan soya sehingga mendidih dan biar lama sikit.
3) Bancuh tepung jagung,air dan gypsum powder.Letakkan dalam bekas.
4) Tuangkan rebusan air kacang soya tadi ke dalam bekas berisi gypsum powder.Biarkan disitu sampai sejuk.Ingat jangan sesekali cuba kacau pati soya tu dengan bancuhan gypsum powder.Jangan diusik-usik! Nanti cair dan tak jadi.
5) Bila dah sejuk boleh pindahkan dalam peti ais.Boleh dimakan dengan air gula atau gula manisan.Sedia untuk di makan. Yum!

0 comments: