Monday, July 16, 2007

Mixed Nuts Muffin

Disebalik tabir:

Resipi ni diolah sebanyak 4 kali..hu hu 4 kali buat...sebabnya started from 0...byk kali tukar ingredietns sampai puas hati dengan rasa,presentation & tesktur nya..so this is very original recipe from me...

memula buat gna prune dan minyak masak..boh soda bikarbonate,baking powder..pehhh... x sedap lgsg..modified lagi...x boh soda bikarbonat...2 kali pehhh..x sedap lagi...cuba ngan mix nuts pulak..kali ini boh butter...heheheh..ada rasa tp keras sikit...cuba lagi..kurangkan lagi tepung....yess! yess!!
dah dapat dah!! rasa yg unik,presentation yg berbeza..

yg jadi mangsa xperiment my hubby dier....dia kena makan muffin yg sama lebih kurang 2 minggu..bila call dia tanya..buat ape? "buat muffin" "...haaa..muffin lagi? " "tak abang yg ini gerenti sedap!!" heh heh...


Resipi

Bahan-bahan ( 6 biji )
140 gm tepung gandum
100 gm butter dicairkan
1 kotak aiskrim (105 ml) dicairkan pada suhu bilik. (Bila cair dapat 1/3 cawan)
1/2 cawan gula halus
1 biji telur
1/4 cawan campuran kekacang
1 1/2 sudu teh baking powder

Cara-cara
Ayak tepung dengan baking powder.
Pukul telur dan gula sehingga kembang.masukkan butter cair.Masukkan aiskrim. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habis.
Masukkan pula campuran kekacang.Saya gunakan badam,kismis,walnut,biji matahari dan kuaci.
Masukkan ke dalam muffin cup dan bakar dalam oven yg dipanaskan pada suhu 180 selama 25 minit.
Jika suka, boleh 'pipe'kan coklat masakan campur sedikit whipping cream. Atau cara yg lebih mudah beli saja coklat tube "Choki Choki"; gunting sedikit plastiknya dan 'pipe'kan ke atas muffin

0 comments: