Mee Kari
Mee kari dan Puding Buah ,untuk tamu yang datang dari Batu Pahat.Terima kasih ya Haiza sudi datang ke rumah.. tak sempatlah nak masak banyak-banyak..maklumlah pergerakan makin terbatas.. :)
Bahan-bahan
2 bungkus mee kuning
4 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
1 inci halia
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah kari ayam
1/ 2 kilogram udang
RM 2 udang kering-basuh bersih dan tumbuk
Santan pekat-dari 1 1/2 kelapa
Fish cake dan fish ball
1 kiub ayam
1 sudu besar potato starch-campurkan dengan air sebagai pemekat #
Garam secukup rasa
Bahan hiasan
Daun sup
Bawang goreng-ni sepatutnya ada tapi tak de :)
Cili merah
Sawi dan Taugeh - dicelur
Limau kasturi
2 keping tauhu-goreng seketika dan hiris
Cara-cara
Tumis bahan rempah dan halia hingga naik bau.Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah.
Masukkan rempah kari dan cili kisar, biar hingga garing.
Kemudian masukkan pula udang kering,kacau.
Masukkan santan yang cair dahulu, biarkan hingga menggelegak.
Masukkan fish cake dan fish ball.
Masukkan udang.Perasakan dengan garam dan kiub ayam.
Setelah mendidih,masukkan santan pekat. Biarkan seketika , masukkan bancuhan potato starch. Setelah masak, bolehlah dihidangkan.
# potato starch boleh digantikan dengan tepung jagung.
0 comments:
Post a Comment