Biskut Kraker Bijan
Kita cuba buat biskut kraker pulak. Resipi ini dari buku Dip and Dippers.Rasanya kan kalau tukarkan tepung gandum kepada tepung wholemeal tentu jadi macam Biskut Organic Luxury Multigrains Crackers keluaran Hwa Tai . Satu lagi tambahkan kismis tentu lebih sedap lagi.Biskut kraker ni kan kalau cicah dalam air susu panas dia lambat nak lembiklah *_*
Bahan-bahan
2 cawan (250 gm tepung)
1 sudu teh serbuk penaik
2 sudu besar biji poppy
2 sudu besar bijan -saya guna bijan hitam
2 sudu teh garam -sepatutnya 1/2 sudu teh aje tp mcm tawarlah
60 gm mentega,dinginkan dan potong dadu
1/2 cawan(125ml) air sejuk
cara-cara
1.Panaskan oven,suhu 180 darjah celcius. Ayak tepung dengan serbuk penaik dan garam.Campurkan bijan dan biji poppy.
2. Dengan menggunakan hujung jari,ratakan mentega ke dalam tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti.
3.Masukkan air dan uli hingga rata.
4.Canaikan adunan hingga nipis dan terap mengikut bentuk kesukaan.Lubangkan bahagian atasnya dengan garfu.Susunkan ke dalam dulang pembakar.
5.Bakar sehingga masak .
0 comments:
Post a Comment