Thursday, April 10, 2008

Portugese Egg Tart



Pukul 5.30 pagi tadi,berperang kat dapur menyiapkan 2 menu.Portugese Egg Tart untuk sarapan dan ayam masak merah untuk lauk tengah hari bagi mentri besar yg off hari ni dan jaga mentri kecik kat rumah.Jgn nakal ,mama tinggal pegi kerja ..hehehehee

Rasa mcm suspen pulak masa mengadun filling tu, sebab tak pasti menjadi ke tak kalau ikut resipi ni? Cair semacam aje ni? Alhamdulillah,lega sgt bila lepas bakar rasa dan rupa saling tak tumpah mcm yg selalu beli tu :D .. dan dpt order dari my collegue! sorri,kalau nak tolong buatkan boleh la,bisness belum lagi :D

Bahan-bahan

10 keping puff pastry

Cream Cheese Filling
100 gm whipping cream
55 gm gula
1 keping keju cheddar-potong halus
125 ml susu segar
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
1.Keluarkan puff pastry,biarkan ia lembut supaya senang dibentuk.
2.Panaskan separuh whipping cream, masukkan gula dan kacau hingga larut.
3.Kemudian masukkan baki whipping cream dan keju cheddar,kacau hingga keju cair.Tutup api.
4.Didalam bekas berasingan,pukul susu segar,telur dan esen vanilla.Satukan dengan whipping cream tadi.
5.Sapu acuan dengan sedikit mentega.Kemudian masukkan puff pastry dan tekankan.Gunting lebihan tepinya.Masukkan inti dan bakar 25 minit,suhu 220 darjah atau hingga keemasan.

Resipi Cream Cheese filling,dipetik dari ruangan The Clove, The Star.

0 comments: