Kerepek Fosil Daun Sage
Resipi ini ambil dari buku resipi Dip and Dippers.Namanya Potato Chips With sage, tapi saya ubah nama dia.Letak perkataan fosil tu sebab nampak daun sage tu macam fosil bila diapit oleh 2 hirisan kentang.Bagi yang suka rasa sage bolehla cuba.Mungkin boleh tukarkan dengan sayur lain seperti bayam.
Bahan-bahan
Kentang-kupas
Sedikit minyak masak
Daun sage
Sedikit garam
Cara-cara
Hiris kentang nipis-nipis menggunakan pemotong.Kemudian sapukan minyak masak.
Ambil sehiris kentang, letakkan sehelai daun sage keatasnya.Tekapkan dengan sehiris lagi kentang.
Taburkan sedikit garam ke atasnya
Bakar dalam oven hingga masak.Balik-balikkan supaya garing sekata.
Bahan-bahan
Kentang-kupas
Sedikit minyak masak
Daun sage
Sedikit garam
Cara-cara
Hiris kentang nipis-nipis menggunakan pemotong.Kemudian sapukan minyak masak.
Ambil sehiris kentang, letakkan sehelai daun sage keatasnya.Tekapkan dengan sehiris lagi kentang.
Taburkan sedikit garam ke atasnya
Bakar dalam oven hingga masak.Balik-balikkan supaya garing sekata.
-Buku resipi Dip and Dippers mencadangkan Smoked Tomato sebagai pencicahnya.
Kentang ni sedap kalau masak sekata.Kalau tak sekata, ada yang terlebih garing,ada pulak yang lembik. Pilihan yang lebih sihat bagi menggantikan potato chip yang jual kat kedai tu.
Bagi yang nak lihat bagaimana pokok sage,ada di bawah ni..Pokok ni disemai dari biji benih, satu batch dengan brokoli dan dill.Baunya sangat kuat.
0 comments:
Post a Comment