Monday, December 27, 2010

Strawberry Cheesecake

Strawberry Cheesecake

Bersama sedikit mood rajin yang tak berapa nak ada, siap juga kek ni..
Teringin pulak nak cuba buat sendiri basenya tu, sebab tengok bahan dan cara Yani buat macam simple aje.


(haiih..cepat aje tangan si kecik tu mencelah..maklumlah, rasanya sedap, dia ingat chipsmore kot)


Cocoa Cookie, dari Yani@ Myresipi .
Terima kasih Yani..lepas ni boleh buat lagi, tak yah beli biskut lagi dah...


Bahan-bahan ( 18cm )
  • 70g tepung gandum
  • 10g cocoa powder
  • 40g gula halus
  • 50g butter/shortening
  • 10-20ml fresh milk/air - adjust kekerasannya

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan dari atas ke bawah ke dalam beg plastik. Ramas-ramas biar semuanya bercampur.
  2. Canaikan biar setebal 5mm
  3. Letak di atas oven plate. Kemudian buka beg plastik. Tarik keluar plastik bahagian bawah dengan perlahan. Kalau doh melekat boleh letak sekejap dalam peti ais.
  4. Buat jalur-jalur seperti dalam gambar supaya senang nak ambik
  5. Kemudian bakar dalam oven pada suhu 180C selama 12minit. Keluarkan dan sejukkan.
  6. Bila dah sejuk tu, masukkan ke dalam loyang. Tekan biar patah-patah/hancur dengan belakang gelas.
untuk fillingnya pula, ambil resipi dari halalgel.com




Bahan-bahan-untuk loyang 18 cm


250g cream cheese
20ml (1 tablespoon) lemon juice

375g (1
½ cups) fresh strawberries (letak 150 gm aje..nak jimat buah stroberi )
110g (
½ cup) sugar
125ml (½ cup) evaporated milk
(gantikan dengan fresh cream sepenuhnya)
4 teaspoons Halal gelatin

125ml (½ cup) hot water

125ml (½ cup) whipped cream

1 egg white, beaten until stiff
(tak letak)
125g (½ cup) strawberries, extra

 
Instructions
  • Soften cream cheese by beating with a mixer, Add lemon juice.
  • Hull and slice strawberries, sprinkle sugar on top of it,
  • Beat evaporated milk until thick.
  • Add Halal gelatin to the hot water and stir briskly until dissolved
  • Allow to cool and add to a little of the beaten milk, blending thoroughly.
  • Add this mixture to the remainder of the beaten milk.
  • Add the remaining ingredients.
  • When thickening but not set, spoon on to the biscuit base.
  • Refrigerate until firm and decorate with extra strawberries.
 Serve : 8 to 10.


Untuk toppingnya, saya ambil jam strawberry yang baru buat tu

7 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion.

Nice blog nice recipi, saya ikut.

cikpia

nak coba!!! nak coba!!!!

Butterfly Creations

compliments*:*

Amie

assalamualaikum,
leleh liur tgk ... minta sikit bole..

openid

Salam kak,
Cheesecake sedapnye..dah lama tak buat ni. :)
Ijan

Ann

xpenah lg try cheesecake yg xbako... same ke rasenya n tekstur dgn yg bako?

Immanuel Kabuhung

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung