Mini Blueberry Loaf
Adat tetamu yang datang bertandang, mesti jamah apa saja yang dihidangkan tuan rumah, meskipun dijamu makanan yang sama...iaitu roti :D Roti semalam ni...Blueberry loaf yang sudah tiada rupa 'loaf'. Resipi asal oleh Mat Gebu, diambil dari blog Kak Ummi. Terima kasih Che Mat, Terima kasih Kak Ummi! Sedap..sedap...
Bahan:-
- 270 gm tepung roti (high protein flour)
- 50 gm tepung halus (tepung hong kong)
- 60 gm gula kastor
- 1 camca teh garam (ummi pun letak 1/2 camca teh je)
- 2 1/2 camca besar susu tepung
- 1 1/2 camca teh instant yeast
- 1/2 camca teh bread improver
- 1/2 camca teh bread softner
- 1 biji telor gred C
- 140 ml air
- 30 gm mentega
- Blueberry filling secukupnya
UNTUK DOH:
- Satukan semua bahan di atas kecuali mentega. Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh. Masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan licin (lebihkurang 15 - 20 minit). Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup bekas dengan plastic cling. Biar naik selama 1 - 11/2 jam.
- Kaedah Lain - Masukakn kesemua bahan-bahan ke dalam Bread Maker, pilih setting "DOH" dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
- Keluarkan doh dan bahagi kepada 4 - 5 bahagian yang sama besar (mengikut saiz loaf pan masing1). Uli 5 minit setiap bahagian, canai dan sapu blueberry filling secukupnya. Gulung seperti swiss roll dan alihkan ke dalam "mini loaf pan" yang telah disapu dengan mentega. Buat sehingga siap.
- Biarkan roti naik selama 1 jam.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 - 25 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
0 comments:
Post a Comment