Tuesday, April 1, 2008

3 series

Gamabr ni upload special untuk Noreen ...si tembam ni posing tanpa baju ..sape punya besday pun memang dia lah yang tukang potong kek.. :D





Hasil pertama menggunakan sugar paste.Lama betul nak siap, 3 hari!Bukan apa, baru nak menyesuaikan tangan ni dengan sugarpaste yang cepat retak dan kering.Hanya berbekal kesabaran ajelah kek ni siap juga akhirnya. Hari pertama, selepas uli sugarpaste, buat bunga tapi sekerat jalan aje sebab 'tension' dia mudah retak.Jadi bungkus balik sugarpaste tu.Hari kedua, keluarkan balik dan cuba lagi.Mak oiii kerasnya benda ni,kena uli balik sikit-sikit,dan akhirnya dapat buat separuh aje bunga ros yang besar tu! Dan pada hari ketiga baru dapat siapkan semua bunga dan daun dan melepa fresh cream.

syyhhh..bunga ros tu diwarnakan dengan eyeshadow.Puas selongkar laci.Tapi berusnya dah reput,terpaksa guna tangan untuk kaler bunga.Berguna juga akhirnya eyeshadow tu..hehehehe .kita memang 'buta huruf' bab make up ni..jadi main tenyeh ajelah kaler tu ..tak retilah nak main shadow2..(kena pi berguru ngan Cikgu Alis :D )..kat luar gambar kan bunga tu nampak berkilat2 sikit..Saya namakan 3 series, sempena umur yang masuk 30 tahun hari ini...sudah tuaa :p

Sumber rujukan:
1)Untuk kek,saya gunakan resipi Kek Span IPS, oleh Puan Nini dari Resipi.Net
2)Untuk sugarpaste,resipi dari http://suzinor.blogspot.com/2008/02/sugar-paste-rose-butterfly.html -terima kasih Suzi,banyak belajar dari blog ni.


3)Untuk design bunga ros, saya renung lama-lama kat flickr abbietabbie ni ... http://flickr.com/photos/abbietabbie/407146364/in/set-72057594123448395/



-terima kasih semua,tanpa anda tak tercapai impian saya untuk buat kek macam ni.



Untuk whipping cream, cuma pukul whipping cream perlahan,bila dah kembang masukkan gelatin yang telah dipanaskan dengan air,pukul lagi dan kemudian lepa atas kek.

4 comments:

Galmaran

See please here

nurhuda_cahayapetunjuk

Assalamualaikum..

Kak Za...

Hepi belated besday...
Semoga panjang umur dan murah rezeki..bahagia di dunia dan akhirat..

Emm..cantik dan bestnya kek tu heheh..

ummi

Za, uuh sori terlepas pandang..Hp belated birthday..oo baru 30 ek..muda lg tu..hehe..May ur dreams come true n God bless u always..muahhhh!!

Nina Suria

selamat puja usia zaliana, 30 eik?? masih muda lagi. KakmOn belum penah buat kek bday seniri tau, tahniah dah cantik sangat sugar paste awak. Hampir tergolek kakmOn ko guna eye shadow letak kat rose itu, akk pun teruja nak buat sugar paste guna liplap tu..