Wednesday, September 16, 2009

Kuih Raya 2009



Salam aidilfitri untuk semua rakan-rakan siber. Semoga syawal ini dapat diraikan dalam kesyukuran dan kemeriahan!Mohon maaf ya jika ada di antara entri sebelum ni ada yang tersilap kata. Jemputlah menjamu mata dengan kuih raya yang tak seberapa ni.(Sebenarnya belum habis baking lagi ni!) .

Cookies canister di bawah ni baru saja siap disulam riben malam tadi, untuk bonda tercinta. Pinjam buat posing kejap ya ma!!Rakan2 RE buat balang kuih yang cantik-cantik, tu yang teringin nak buat juge *_*.






ops..ops siaran tergendala.. :P
nanti senang update balik!

updated on 2/10/2009

nampak tak 3 balang paling hadapan tu? itulah 3 rupa biskut raya..3 sahaja ya puan-puan..selebihnya tu isi biskut raya orang lain..ehehehee

Kad Raya

Kad raya dari Kak Zai
Kad raya dari Aisha
Kad raya dari Cikwan

Kad dari kak Inahar






Kemeriahan sambutan raya di alam maya dirasakan dengan kad-kad virtual dari kawan-kawan. Terima aksih semua ya, tak sempat nak 'cetak' kad sendiri sebab banyak betul kerja kena siapkan, sebelum balik kampung pagi esok. Sekarang ni pun masih mem'baking' lagi..
kita ambil dari rumah ke rumah ya...

Friday, September 11, 2009

Ketam Bersos Lada Hitam



Lauk semalam ni, resipi dari Majalah Rasa, edisi Enaknya Makanan Laut...Waktu snap gambar..sungguhla mengelodak tali perut! Memang dendam terlerailah bila masa berbuka tu!! hehe ...Takyah renung lama-lamalah time posa ni..tengok resipinya je, ya!!!

Bahan-bahan

2 ekor ketam
20 gram lada hitam-ditumbuk hingga lumat
3 ulas bawang putih-dikisar
4 biji bawang merah-dikisar
2 cm halia-dikisar
2 sudu makan sos tiram
20 gm batang daun ketumbar-dicincang
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya:
1.Rebus ketam seketika (tak rebus pun-masak terus)
2.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga kekuningan
3.Masukkan lada hitam dan sedikit air.Biarkan mendidih.
4.Tuangkan sedikit sos tiram.Gaulkan rata.
5.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6.Masukkan ketam dan gaul rata.
7.ANgkat dan taburkan dengan batang daun ketumbar.

Kad raya Mizan



Kad raya dari Mizan..baru je dia mai hantar tadi..terimakasih! terima kasih!! kad aje ke Mizan..kuih raya ngan duit rayanyer mane??


Ohh..kalau nak kuih raya..kena datang rumah Mizan! ok lah..oklah!! hehehe

Puding Karamel


Puding karamel-pencucui mulut bila entah ni..lupo dahh..ringkas saja ni. Rasa kurang manis sikit..(ye ke tak manis..ok dah tu...maklumler ore kelate...kuihnya nak kena maniiis :D ) tak berapa nak ingat resipinya..agak-agak ajelah..sebab masa tu..lagi 25 minit nak buka puasa..segan dah nak minta talian hayat bondaku..atau rescue dari alam siber..tapi tak apolah...kurangkan manis dalam makanan, lebihkan manis dalam senyumannn, kan!!

Bahan-bahan
-untuk saiz loyang kecil

Gula hangus
2 sudu besar gula- masukkan ke dalam loyang dan panaskan di atas api perlahan hingga cair.

Puding
5 biji telur
5 sudu teh gula
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu teh esen vanilla
-kacau semua bahan, tapis dan tuang ke dlaam loyang berisi gula hangus
-kukus selama 15 minit
-sedia dihidang