Nampaknya Faris berterusan tak mahu ke nursery..Hati ibu mana yang tak sayu nak tinggalkan dia begitu? Dengan tekad, mama bawa Faris pegi office hari ni.Kerana mama tersepit antara bebanan tugas yang berat dan tak mampu dielakkan dan rasa kasihan seorang ibu. Tangisannya yang tidak henti merayu agar tidak ditinggallkan di nursery memang meruntun hati.Dia diam dan tersenyum bila mama kata Faris ikut mama pegi keje hari ni..Selepas Faris dimandikan dan dipakaikan baju pagi tadi, dia peluk mama sambil kata" Faris sayang mama"..Terharu sungguh mendengar kalimat ikhlas dari hati sikecil ini..menitis air mata dibuatnya...Alhamdulillah Faris boleh bawa diri kat office ni dan tak mendatangkan banyak masalah..cuma mama kena ulang alik buat susu dan tengok-tengokkan dia sekejap-sekejap.Tapi untuk hari ini saja ye Faris :D ..tapi kalau boleh mama memang suka kalau boleh buat gini hari-hari :p
Tuesday, December 18, 2007
Dilemma Wanita
Nampaknya Faris berterusan tak mahu ke nursery..Hati ibu mana yang tak sayu nak tinggalkan dia begitu? Dengan tekad, mama bawa Faris pegi office hari ni.Kerana mama tersepit antara bebanan tugas yang berat dan tak mampu dielakkan dan rasa kasihan seorang ibu. Tangisannya yang tidak henti merayu agar tidak ditinggallkan di nursery memang meruntun hati.Dia diam dan tersenyum bila mama kata Faris ikut mama pegi keje hari ni..Selepas Faris dimandikan dan dipakaikan baju pagi tadi, dia peluk mama sambil kata" Faris sayang mama"..Terharu sungguh mendengar kalimat ikhlas dari hati sikecil ini..menitis air mata dibuatnya...Alhamdulillah Faris boleh bawa diri kat office ni dan tak mendatangkan banyak masalah..cuma mama kena ulang alik buat susu dan tengok-tengokkan dia sekejap-sekejap.Tapi untuk hari ini saja ye Faris :D ..tapi kalau boleh mama memang suka kalau boleh buat gini hari-hari :p
Monday, December 17, 2007
Gathering Myresipi
Thursday, December 13, 2007
Biskut Bebola Flinstone

Jangan biarkan balang kuih anda sepi tanpa penghuni di ambang sambutan Aidiladha...meh buat biskut raya sesama... :D ini la rupa biskut raya pertama untuk raya haji ni..harap-harapnya biskut raya ni ada teman-teman lain .Itupun kalau sempat la.Biskut ni saya susun dalam bekas coklat Ferrero Rocher.Ia nampak cantik (hehe perasan lah tu) dan sesuai dijadikan buah tangan. Tapi yang paling penting saya sukaaaaaaaa biskut ni :-)
Bahan-bahan
350 gram tepung gandum
120 gram tepung kastard
225 gram mentega
120 gram gula perang (yang halus)
2 biji kuning telur
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
-kacang untuk inti.Boleg guna apa saja kacang-kacang tanah, badam atau hazel.Kacang hendaklah dipanggang.
-coklat masakan
-coklat putih
Cara-cara
Panaskan oven ,suhu 180 darjah
Ayak tepung gandum,tepung kastard,baking powder dan soda bikarbonat.Ketepikan.
Pukul gula perang dan mentega hingga kembang.
Masukkan kuning telur, kacau sedikit.Kemudian masukkan esen vanilla,golden syrup.Masukkan campuran tepung dan uli hingga menjadi doh yang serata.
Bentukkan doh menjadi bulat,isikan inti.Buatlah sampai habis.Letakkan doh ke atas kertas baking.
Bakar dalam oven hingga masak.
Cairkan coklat secara double boiler.Masukkan sedikit lemak sayur ke dalam coklat masakan.kacau hingga cair,kemudian alihkan dari dapur.
Kemudian celup biskut yang telah masak tadi.Celupkan bahagian atasnya.Bahagian bawah(tapak) tak perlu.
Kemudian cairkan pula coklat putih.Masukkan kedalam piping bag.Tuang ke atas biskut tadi,secara membulat atau ikut kreativiti.
Tuesday, December 11, 2007
Muffin Keju

Hari ini terfikir tentang harga tepung yang dah naik...Walaupun kurang arif tentang ekonomi ni..rasanya kenaikan harga barang paling banyak ditanggung oleh pengguna akhir iaitu pengguna–seperti suri rumah. Rantaian kenaikan harga bermula dari kenaikan harga bahan mentah di pasaran . Bila harga tepung naik di pasaran,pengimpot sudah tentu menaikkan harga .Pemborong dan peruncit juga sudah tentu tidak mahu menyerap sebarang kenaikan kos.Maka harga barangan pun terpaksa dinaikkan. Maklumlah masing-masing mahu menjaga margin untung sedia ada.
Kadang-kadang terfikir juga..entah-entah depa ni dapat untung pulak dari kenaikan barang-barang ni. Sebagai peniaga, memang mudah untuk mereka sebab boleh naikkan harga barang.Tapi bagaimana pula nasib pengguna akhir macam kita? Jawapannya poket masing-masing terpaksa menyerap kenaikan harga barang, semata-mata memastikan sumber karbohidrat ini masih boleh diserap oleh semua perut seisi keluarga......
Bhuna Ghost & Ayam Bran

Bhuna Ghost: sumber resipi dari Majalah Rasa, November 2007
Bahan-bahan
200 gm daging kambing-potong kecil (guna daging lembu)
50 gm bawang merah
50 gram tomato
5 gm halia
5 gram bawang putih
10 gm serbuk cili
10 gram garam masala
10 ml minyak
Garam secukup rasa
Cara-cara
1.Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang merah,bawang putih dan halia.
2.Masukkan serbuk cili dan garam masala.Kacau dan biarkan seketika.
3.Masukkan daging dan biarkan hingga lembut.
4.Perasakan dengan garam dan masukkan tomato.
5.Biarkan hingga kuahnya kering dan angkat.

Ayam Bran
resipi campur-campur
-bahan: garam,serbuk kari,garam masala, sebiji telur,sedikit tepung beras,bawang putih dan sedikit air
-Lumurkan semua bahan pada ayam dan biarkan seketika.
-Kemudian celupkan ke dalam bran (wholemeal)
Goreng dalam minyak panas.
Friday, December 7, 2007
Dapat Award..terima kasseyy
.jpg)
Thursday, December 6, 2007
Choc Cip Banana Muffin

Sasaran resipi kali ini datangnya dari cyber cafe Noreen, Choc Cip Banana Muffin Yum yum !!!!!!

Tuesday, December 4, 2007
Nasi Daging Bonda Claypot
Resipi ini dipetik dari Sajian Resipi Warisan Ibu Pilihan Bernas, sebuah sisipan percuma majalah Nona, keluaran Disember 2007. Teringin nak cuba sebab resipi ini mendapat tempat pertama dalam Pertandingan Memasak Warisan Ibu Pilihan Bernas.Ia adalah hasil garapan Syed Hussain Syed Mohamed dan Pn Endon Maulod.Saya telah tukar serbuk kari kepada rempah beriani dan rasanya seakan nasi beriani. Makan macam tu pun sedap.
Bahan-bahan
600 gm beras basmathi
200 ml susu sejat
Air secukupnya untuk memasak nasi
4 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar rempah kari (saya guna rempah beriani)
2 helai daun pandan
Garam dan serbuk lada sulah
200 gm daging (potong kecil)
1/2 sudu kecil air mawar
100 gm kismis
80 gm kacang gajus (goreng sebentar) saya guna badam
Sedikit bawang goreng
Bahan dikisar halus:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sm halia
2 sm lengkuas
Bahan pewangi
1 kuntum bunga lawang
3 ulas bunga cengkih
3sm kulit kayu manis
Cara
1.Panaskan minyak sapi dan tumis bahan pewangi dan masukkan bahan kisar dan biar harum.
2.Masukkan daging, rempah kari,daun pandan,garam dan serbuk lada sulah.Gaul rata.
3.Masukkan beras,air mawar,kismis,gajus dan bawang goreng serta susu dan kacau rata.
4.Masukkan beras dan air secukupnya dan masak nasi hingga lembut.
5.Setelah masak,hias dan hidang.
Monday, December 3, 2007
Magnolia Bakery Vanilla Cupcake

Resipi ni dari Kak Jun. Yang peliknya Kak Jun punyer rata ajer..yang ni naik kembung2 gitu.. letak almond sikit kat atas tu ..sedapla cupcake /muffin ni :D
Cupcake ni ada Jalur Gemilang sebab Faris masih ingat muffin yang buat masa Hari Merdeka dulu ada letak ni.
Thursday, November 29, 2007
Roti Pita

Resipi Roti Pita ini dari Erna. Inilah rupa bekal Faris dan mama hari ini.Harap-harap Faris boleh habiskan bekal dia ni.Faris takde mood nak ke nursery hari ni..dah banyak hari dia macam tu..dia kata "Tak suka ! tak suka nursery!!".Sepanjang minggu lepas dan minggu ni mama banyak kali menitiskan air mata nak tinggal dia kat situ..Tapi apakan daya,terpaksa ditahan jua.Nanti bila Mama Asmah dah sihat boleh dia tolong jaga Faris semula.Sabar ya Faris :((
Walnuts Cinnamon Roll

Wednesday, November 28, 2007
Cakoi

Resipi Cakoi dari Skyblue . Ini percubaan kedua.Kali pertama dulu, disebabkan teringin sangat nak buat Cakoi , beli tawas di kedai ubat cina.Sekali bila dah goreng tawas tu tak hancur.Berketul-ketul lagi.Ishk..ini tawas boleh makan ke tidak nih? Orang tu kata boleh..tapi nampak lainnnn aje.Rasa-rasanya masa kecik2 dulu Bonda buat Cakoi tak letak tawas, guna ammonia aje. Jadi kali kedua buat tak pakai dah tawas tu. :p. Lain kali nak kena beli tawas yang jual kat kedai barangan baking memang pasti boleh makan kan.
Sunday, November 25, 2007
Kek Gulung Kirana
Alhamdulillah,siap juga kek gulung ni..walaupun masih kurang cantik namun cukup puas hati sebab big boss makan banyak :D.
Bahan (Untuk 2 gulung kek)
UNTUK BAHAGIAN DALAM KEK (CORAK BERKOTAK-KOTAK)
(Untuk kedua-dua bahagian saya guna loyang bersaiz 8 inci)
100 gram tepung superfine
200 gram butter
2 sudu besar susu pekat manis
6 biji kuning telur
2 biji putih telur
90 gram gula halus
30 gram susu tepung
½ sudu besar ovallet
Untuk melekatkan kek (guna pada bahagian dalam dan luar kek)
Susu pekat manis
Jam
Gaul rata kedua-dua bahan ini
Cara-cara
1)Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
2)Pukul gula dan telur hingga kembang.
3)Masukkan ovallet , tepung superfine dan susu tepung.Pukul hingga gebu dan rata.
4)Dalam mangkuk berasingan pukul butter dan susu pekat manis. Setelah kembang, campurkan ke dalam adunan tadi.Gaulkan hingga rata.
5)Bahagikan adunan kepada 4 bahagian .Letak dalam mangkuk berasingan.(saya timbang setiap satu supaya dapat portion yang seimbang, iaitu setiap 1 beratnya 150 gram)
Masukkan pewarna dan perasa berikut bagi setiap satu adunan :
1. Pewarna purple + jem bluberry
2. Pewarna merah + perasa strawberry
3. Tanpa pewarna, Cuma letakkan sedikit kordial periasa oren (saya guna sunquick)
4. Pandan emulco
6) Potong kertas butter cukup untuk loyang berukuran 8 ½ inci. Sapukan sedikit mentega ke atasnya. Tukar api oven kepada api atas sahaja.
7) Masukkan adunan berwarna purple, dan bakar hingga masak . (Lebih kurang 5 minit)
Masukkan pula adunan berwarna merah , begitulah seterusnya warna kuning dan hijau.
8)Setelah masak, potong kek . Pastikan lebar dan tinggi kek adalah sama.Potong guna menggunakan pembaris sebagai panduan supaya potongan sama dan tidak herot berot.
10)Setelah itu campurkan susu pekat manis dan jem. Gunakan apa-apa jenis jam pun boleh.
11)Sapukan campuran susu pekat dan jem ini pada tepi kek yang telah dipotong. Susun kek memanjang dan melintang. Kemaskan setiap bahagian dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti ais beberapa jam, supaya cantuman menjadi rapat dan kemas.
UNTUK BAHAGIAN LAPISAN LUAR KEK
4 biji kuning telur (saiz B)
2 biji putih telur
50 gram tepung superfine
70 gram butter
Cara-cara
1) Pukul gula dan telur sehingga gebu dan kembang.Kemudian masukkan tepung dan ovalet, pukul hingga rata.Kemudian masukkan butter yang telah dicairkan.Pastikan butter cair telah sejuk dahulu.Gaulkan hingga adunan rata dan sebati.
2) Kemudian bahagian adunan ini kepada 2 bahagian. Sapukan sedikit butter pada kertas , dan masukkan 1 bahagian adunan. Ratakan dan bakar dalam oven hingga masak.
3) Telangkupkan kek yang telah masak diatas sehelai tuala bersih.Buangkan lapisan kertas diatasnya.
4) Sapukan campuran susu pekat dan jem pada bahagian atas permukaan kek.Kemudian keluarkan bahagian dalam kek yang disimpan didalam peti ais.Letakkannya di atas kek tadi. Kemudian gulung kek dengan memegang hujung tuala .Gulung kemas-kemas.Gulungan ini sebanyak satu lapisan sahaja.
5) Potong lebihan kek. Kemudian letakkan kek ke atas plastik, gulungkan kek pada plastik (kemas-kemas) dan simpan semula dalam peti ais beberapa jam . Jika dipotong terus kek tak cukup kemas.Kemudian bolehlah dipotong.










Valarai Paratel
Pegaga Goreng, dalam bahasa Tamil dikenali sebagai Valarai Paratel. Pegaga, atau nama saintifiknya Centella Asiatica merupakan ulam yang diketahui mempunyai banyak khasiat. Antaranya , ia dikatakan baik untuk wanita, dimakan untuk awet muda,melancarkan peredaran darah dan penawar kepada jerawat dan kencing manis. Ketika membeli sayur ini semalam, makcik peniaga sempat menasihatkan supaya memakan daun bersama akar dan batangnya sekali. Katanya khasiat pegaga bukan sahaja terletak pada daunya, malah pada akar dan batangnya. Jadi untuk kali ini semua bahagian batang dan akar tidak dibuang. Meskipun rasanya kurang sedap, namun kutelan jua :p
Bahan-bahan
Seikat daun pegaga
2 ulas bawang putih
Segemgam ikan bilis-diketuk
½ sudu the serbuk kunyit
1 biji lada kering, dibersihkan dan potong memanjang
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara
Bersihkan daun , batang dan akar pegaga. Kemudian rendam didalam air bercampur garam.Bilas sekali lagi.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih.Tambahkan ikan bilis ,serbuk kunyit, lada kering dan garam.Biarkan seketika,kemudian masukkan daun pegaga dan goreng sekejap.Sedia dimakan panas bersama nasi.
Friday, November 23, 2007
Mango Yogurt Tart
Thursday, November 22, 2007
Genovese Basil

Pasta Ala Carbonara

Pasta yang mudah disediakan, sesuai untuk kanak-kanak.Apa yang diperlukan cuma rebus pasta.Di dalam periuk,tumis bawang putih dan isi ayam.Dalam bekas berasingan,campurkan 3 biji telur, 1 cawan susu full cream, mozarella cheese dan cream cheese.Campurkan bahan ini ke dalam periuk, dan masak dengan api sederhana.Tambahkan sedikit garam dan serbuk lada hitam.Apabila sudah pekat masukkan pasta dan bolehlah dihidangkan.Taburkan sedikit lada sulah sebagai hiasan.
Butterhead Lettuce

Sayur organik pertama dari pasu. 2 bulan yang lepas semai 3 benih butterhead lettuce dalam 1 pot yang kecil.Hasilnya 2 pokok mendominasi ruang dan 1 pokok terkial-kial mencari tempat. Masih lagi memikirkan nak buat apa dengan sayur ni. Sebelum itu berikan peluang untuk sayur ni membesar sedikit lagi sebelum dituai.
Tuesday, November 20, 2007
Ayam Pandan
Belajar cara nak buat ayam pandan ni dari Checkmate.Resipinya ada disini
Rasanya memang sedap.Walaupun tak sempat nak perap tetapi rempahnya terasa mungkin balutan daun pandan tu 'memegang' rasa rempah.Cuma buah keras dalam resipi asal ditukarkan kepada lada putih. Ni kes malas nak cari buah keras dalam fridge.Komen dari my big boss adalah positif.Maksudnya boleh buat lagi lain kali :D
Thursday, November 15, 2007
Kueytiaw Sup

Wednesday, November 14, 2007
Aiskrim Goreng

Sudah lama berkeinginan untuk cuba buat sendiri aiskrim goreng ni. Biasanya kalau pulang ke Pasir Mas boleh makan aiskrim goreng, dengan harga RM 1.50 sebiji. Membuatnya tidaklah susah cuma untuk merapatkan bahagian tepi roti susah sikit. Resipi ini diceduk dari Princess Haryati.Oleh kerana ia ada unsur roti saya goreng pada waktu pagi dan jadikan sarapan 2 hari yang lepas. Perasan juga Encik Suami macam terkejut bila pagi-pagi lagi dah hulurkan dia aiskrim goreng ni .. he he
Monday, November 12, 2007
Senyum sikit!
Friday, November 9, 2007
Cookies Winnie The Pooh & Tigger

Winnie The Pooh-karaktor kartun yang paling digemari! Cookie cutter ini Yani yang tolong belikan.Raya ke 3 yang lepas sempat beraya dengan dia di Pasir Mas dan ambil cutter ni.Terima kasih ya Yani.Lupa pula nak tanya watak kartun apa lagi yang ada yek?
Tapi adunan cookie ni terlalu mengembang.Lihat saja adunan yang belum dibakar disebelah kanan tu-cantik aje.Bila dah bakar-jadi mcm yang di belah kiri.Ha ha jadi chubby mcm tukang bakar nya!!!
Kuzi Ayam

Cuti deepavali dimanfaatkan dengan menumbuk rempah.Mula-mula kisar dengan blender.Tak cukup halus tumbuk dengan lesung pulak.Keletung! keletang!Resipi ini salin dari Bonda.
Bahan A- (Rempah)
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga-sila buang kulit dan ambil bijinya sahaja
1 kuntum caber
2 kuntum bunga lawang
Bahan B
800 gram - 1kg ayam
sedikit saffron
2 ulas bawang putih
1 sudu besar garam
1 inci halia
Minyak sapi untuk menggoreng
Bahan C
150 gram bawang besar
20 gram kepingan badam
1/2 cawan kacang tanah
40 gram kismis
1 ketul hati ayam-rebus dahulu
Bahan D
3 hiris lengkuas
2 hiris halia
1 batang serai
1 biji limau nipis
2 ulas bawang putih
200 ml susu sejat
Sedikit saffron
1/2 cawan penyukat sos tomato
700 ml air
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
Cara-cara
1)Sediakan rempah-rempah di A.Basuh bersih didalam tapis.Kemudian goreng kering/sangai di dalam kuali.
2)Kisar rempah tadi dalam pengisar kering.Boleh juga ditumbuk hingga halus. Sebagai panduan berat rempah yang dapat ialah sebanyak 10 gram.
3)Bahan-bahan di B-saffron,bawang putih dan halia ditumbuk.Kemudian lumurkan pada ayam.Perap seketika .Kemudian goreng ayam menggunakan minyak sapi.
4)Semua bahan di C hendaklah digoreng.Goreng mengikut turutan-mula-mula goreng bawang besar.Kemudian diikuti badam,kacang tanah, kismis dan hati ayam .Setelah digoreng,hati ayam dipotong dadu.
5)Tumbuk badam bersama bawang goreng.
6)Campurkan rempah di A, susu sejat,bawang besar dan badam tumbuk,limau nipis dan sos tomato dan saffron.Gaul rata di dalam sebuah bekas.
7)Panaskan minyak sapi.Tumiskan bawang putih,halia,lengkuas dan serai.Kemudian masukkan semua campuran di No 6.Masukkan sedikit air.Biarkan menggelegak.Masukkan garam dan gula.Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng.
8)Masukkan baki air.Kemudian masukkan kacang tanah dan hati ayam. Tambahkan air lagi jika kuah terlalu pekat.Imbangkan rasa manis dan masinnya. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi,roti jala atau bun.
Wednesday, November 7, 2007
Roti Mozarela & Pau Sardin

Pagi-pagi lagi dah bangun untuk memasukkan adunan roti ke dalam breadmkaer.Selepas breadmaker dihidupkan tiba-tiba terperasan ada mahkluk berwarna hitam pada permukaan adunan.Ada pula bubuk hitam ni. Apa lagi terus dibuang semua adunan tadi.Stok tepung roti sudah habis.Yang tinggal tepung naik sendiri,tepung pau,tepung ros dan bermacam tepung lagi.Oleh kerana keinginan untuk makan roti begitu berkobar-kobar cuba juga buat roti menggunakan tepung pau-yang memang diketahui mempunyai protein yang rendah.Adakah tepung pau sesuai untuk membuat roti? Mari kita lihat hasilnya.
Bahan-bahan
140 ml air
300 gram tepung pau (perlu tambah tepung lagi keranan adunan terlalu lembik)
40 gam gula kaster
1 1/2 sudu teh yis kering
1/2 biji telur ayam
30 gram butter
1 sudu teh garam
2 sudu besar tepung susu
***
mentega-potong kiub semasa masih sejuk
sedikit gula kaster untuk tabur
mozarella cheese
Cara
1.Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker.Pada 10 minit minit pertama adunan berada dalam breadmaker, tambahkan lagi tepung sehingga doh menjadi sebuku dan tidak melekat-lekat pada tepi loyang. Selepas 1 jam 30 minit. keluarkan dan tumbuk tumbuk doh.
2.Bahagikan kepada beberapa ketul dan isikan setiap satu dengan kuib mentega.Biarkan sekejap supaya doh naik.Sapukan sedikit mentega ke atasnya.
Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah.
3.Selepas 20 minit,keluarkan dan tabur mozarella cheese dan gula kaster.Bakar lagi hingga cheese mencair.

Sebagai perbandingan,baki adunan dikukus menjadi pau.Masukkan sedikit inti sardin ke dalam adunan dan tutup.Bulat-bulatkan dan letakkan ke atas kertas butter. Biarkan seketika supaya doh naik.Kemudian kukus dalam kukusan yang telah dididihkan selama kira-kira 15 minit.
Kesimpulan & pemerhatian dari eksperimen ini:
1) Tepung pau boleh digunakan untuk membuat roti.Teksturnya lembut.Tetapi jumlah tepung perlu ditambah dari resipi asal.
2) Adunan ini menghasilkan 9 biji bun dan 5 biji pau.
Friday, November 2, 2007
Wednesday, October 31, 2007
Daging Kambing Sangam
Sayur Campur Express

Carrot
Tuesday, October 30, 2007
Murg Makhani

Bahan-bahan
250 gram ayam potong kecil
25 gram kacang tanah-bakar dan kisar
25 gram badam-bakar dan kisar
1/2 cawan @ lebih sikit susu cair
Minyak sapi untuk menumis
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1 genggam bawang goreng
sedikit saffron
1 sudu besar garam masala
2 sudu besar cili boh
2 titik air mawar
garam dan gula secukup rasa
daun pudina dan daun ketumbar
Kismis,gajus dan daun basil sebagai hiasan
Cara-cara
1) Campurkan kacang tanah,badam,serbuk lada putih,susu cair.
2)Panaskan minyak sapi, masukkan garam masala.Masukkan cili boh.Kemudian masukkan campuran bahan di no 1.Rendam saffron dalam air,masukkan ke dalam periuk
3) Masukkan ayam dan tunggu hingga mendidih.
4)Kemudian tambahkan air mawar,imbangkan garam dan gula.Masukkan bawang goreng,daun ketumbar dan daun pudina. Tutup api. Sedia dihidangkan bersama nasi atau roti.
Nota:
Banyak yang saya ubah dari resipi asal.Untuk versi asal resipi ini, sila rujuk Majalah Rasa.
Monday, October 29, 2007
Kek Coklat

Kek yang selalu buat.Satu2 nya resipi yang memang dah terpahat sekian lama dalam ingatanku.. antara kek yang mula2 belajar dengan ma muda-muda dulu.Cuma kali ini lebih ceria sebab taburkan decorative sugar ni..
Kek
2 cawan tepung gandum (yg ni guna cawan minum air tu) bukan cawan penyukat.
1 cawan minyak
1 cawan susu pekat
1 cawan air panas
1 cawna gula halus
1 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh bakking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur. (Boleh juga gunakan 2 biji telur tapi kek kurang moist sedikit.
1 sudu teh butter oil. (aroma butter oil ni memang menyedapkan kek)
** pernah mencuba resipi dari Resipi.Net yang menggantikan air panas dengan susu coklat.Tapi tak banyak sgt beza rasanya.
cara-cara
Ayak bersama tepung,serbuk koko,baking powder dan baking soda.
Pukul telur dan gula halus.Masukkan minyak dan susu pekat. Kemudian masukkan campuran tepung dan koko sedikit demi sedikit berselang seli dengan air panas.
Tuang ke dalam tin pembakar dan bakar hingga masak,pada suhu 180 darjah.
Chocolate Fudge
250 gram coklat masakan
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan susu pekat manis
1 biji telur
1 cawan air
2 sudu besar butter
Hiris nipis coklat masakan.Kemudian campurkan semua bahan dna kisar dalam blender.
Pindahkan ke dalam periuk dan kacau hingga pekat,mendidih dan masak.
Ratakan chocolate fugde deseluruh permukaan kek.
* kadang2 saya bubuh sedikit nescafe.Jika jenis coklat masakan yg digunakan pahit tambah sedit gula.
Melepa fudge:
Perlukan kesabaran semasa menampal coklat fudge pada kek.Perlu sapu berulang-ulang kali dengan scrapper.Lebih lama disapu2 lebih cantik hasilnya.Tepuk-tepukkan sikit agar licin dan kemas Kemudian taburlah apa2 coklat urai,badam dan lain2.
Nasi Minyak dan Kuzi Ayam

Kuzi Ayam
Kuzi kali ni ada main tipu2 sikit.Hihi..sebabnya? stok rempah kuzi yang ada tu tak kaw la..hari tu buat kuzi rasanya hambar. Yang ini main guna rempah beriani pula.Hmm bau rempah ni memang kick! rasa-rasanya rempah2 ni guna bahan yang sama jer..cuma proportionnya yang berbeza.Mungkin kandungan garam masala dalam rempah beriani dari India ni yang banyak membantu 'menaikkan' rasa kuzi ni.Lain kali pun incase lupa nak beli rempah kuzi bila balik Kelantan boleh guna rempah ini jugak la.Brand apa dah lupa kena check balik tp yg pasti halal.Lagi satu kuzi ni tak semanis kuzi Kelantan.Ini kuzi versi sendiri Tiada sukatan yang tepat tp macam ni lah lebih kurang:
Bahan-bahan
Bahan A
1 ekor ayam-potong
2 inci halia
5 ulas bawang putih
Garam
-Kisar halus semua bahan dan lumur pada ayam.Perap seketika.Kemudian goreng ayam sekejap sahaja.
Bahan B
1 cawan bawang goreng
1/2 cawan kacang tanah-goreng dan tumbuk kasar-kasar
1/2 cawan kismis-goreng dengan minyak+ gee
1 1/2 tin susu cair
4 sudu besar rempah beriani
sedikit daun pudina (saje2 bubuh ni bagi naik bau)
Saffron-1/2 sudu teh (x de pun takpe)
1 biji limau nipis
Garam secukup rasa
Sedikit kiub ayam
Tomato puree-beberapa sudu besar
Sos tomato
Hati ayam- direbus dan kemudian digoreng, dan potong kecil-kecil.
Campurkan susu cair dan perahkan limau nipis.Campurkan dengan rempah beriani,bawang goreng. Masukkan bahan ini kedalam periuk bersama dengan ayam yang digoreng.Benang safron dicampur sedikit air, ambil air nya dan campurkan dalam masakan.Kemudian masukkan tomato puri,tomato sos,daun pudina dan garam secukupnya.Masukkan juga sedikit air.Bila dah mendidih masukkan kacang goreng, hati ayam dan kismis.Imbangkan rasa masin dan manisnya.Tutup api.
Soto


Hidangkan dengan nasi impit,sup,sambal kicap,ayam rebus yang telah disiat,kacang tanah,taugeh,suun goreng.
Bawang Goreng

Tuesday, October 23, 2007
Lontong

Kuah Lodeh:
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai-ketuk
Satu hiris lengkuas
Satu hiris halia
Santan dari 1 biji kelapa
1 genggam udang kering
10-15 ekor udang
Garam secukup rasa
Sayur-sayur
1 biji lobak merah
1 biji terung
1/2 biji sengkuang
2 kuntum cendawan hitam (kering) rendam dlm air sampai kembang
1 tempe
Suun
Fucuk
Cara
Tumis bawang putih,bawang merah,halia,serai,serbuk kunyit.Masukkan separuh santan dan air.Biar hingga mendidih.Masukkan semua bahan-bahan sayur.Masukkan lebihan santan dan biar hingga masak.Tutup api.
Mee Berkuah

Bahan-bahan
3 plastik mee
500 gram ubi keledek
400 gram daging lembu
500 gram udang
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
4 sudu besar cili boh
1/4 cawan tepung jagung + sedikit air
garam dan gula secukup rasa
sedikit belacan bakar-jika suka
Bahan-bahan iringan
Telur rebus
Daun sup
Bawang goreng
Cili mera
Taugeh-dicelur
Cara-cara
1)Kupas isi udang.Bersihkan kulit udang dan kemudian rebus dengan 1 liter air
2)Kisar kulit udang dalam blender dan tapiskan.Ambil airnya sahaja
3) Rebus keledek hingga empuk,kemudian potog kiub dan kisar dengan lebih kurang 500 ml air.
4)Panaskan minyak,tumis bawang putih dan bawang merah.
5) Masukkan cili boh,tumis hingga garing.Masukkan daging.
6) Masukkan stok air udang dan keledek.Kemudian masukkan udang.
7) Masukkan garam dan gula.Tambahkan pula bancuhan tepung jagung.Biar hingga mendidih dan pekat.
8) Boleh diangkat dan hidang bersmaa mee celur dan bahan-bahan sampingan tadi.