Puding Raja
Puding Raja, pencuci mulut untuk berbuka semalam. Bila dihidangkan, menteri besar geleng-geleng kepala.Tak tahulah sebab apa, tak sedap ke sebab nampak tunggang langgang sangat puding ni? Cepat-cepat beritahu dia, "puding ni susah nak jumpa , kerabat raja aje yang makan" .. :) dia makan juga puding ni.
Untuk resipi dan cara buat jala mas tak sempat nak letak kat sini.Insya allah nanti ada kelapangan ya. Tapi boleh rujuk resipi Jala Mas oleh Lelayong @ myresipi.
Bahan-bahan
Jala mas
Buah prune tanpa biji
Biji gajus
Buah ceri
Pisang
Untuk kuah puding
400 ml susu cair
200 ml air
2 biji telur kuning
2 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
1. Pisang dibelah 2.Goreng pisang dengan minyak + sedikit minyak sapi.Bila sudah kekuningan,angkat dan toskan.
2.Goreng pula gajus.
3. Satukan semua bahan untuk kuah, masak atas api sederhana. kacau hingga kuah pekat dan kemudian sejukkan.
4.Cara menghidang:
Susun pisang goreng di dlaam pinggan / mangkuk.Kemudian letakkan jala mas, buah prune, buah ceri dan gajus.AKhir sekali tuangkan kuah dan sedia dihidangkan.
2 comments:
Post a Comment