Friday, January 22, 2010

Eggless Chocolate Cake



Kek coklat tanpa telur-tapi letak yogurt ni sedap betullah. Cukup sifatnya-lembut,lembap dan chocolaty. Kek ni siap pukul 7 mlm -mana ada orang minum petang pukul 7 malam...jadi tak tunggu sejuk dah..angkat aje dari oven terus keluarkan, tuang frosting yang masih panas2 dan tabur almond flakes yang juga panas-panas.Dan makan panas2 sambil layan cerita O Mei..

Resipi kek ni..asalnya baca dari blogresipi.com..Blogresipi pula..ubahsuai sedikit resipi ni dari www.egglesscooking.com..resipi asal di sini ya .Nama asal resipi ni panjang sangat -Eggless Chocolate Bottle Gourd Cake Using Yogurt with Ovaltine Frosting

Dan yang ni pula.. resipi yang dah dimelayukan dan dipermudahkan.Boleh lihat posting asal di Blogresipi.com. Terima kasih Ijan!


Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
6 sudu besar serbuk koko
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan minyak sayur
1/4 cawan air kopi panas( campurkan 1 sudu serbuk kopi dlm 1/4 cawan air panas)
1/4 cawan susu
1/4 cawan yogurt
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:

1.Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.Lenserkan tin dengan sedikit minyak dan taburkan srbuk koko.
2. Di dalam sebuah bekas besar, campurkan rata semua bahan kering.
3.Kemudian masukkan semua bahan cecair satu dmei satu.
4Putar semuanya dnegan kelajuan sederhana selama 2-3 minit sehingga semua bahan sekata.
5.Masukkan ke dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit.
6.Sejukkan di atas rak dan keluarkan selepas ia sejuk sepenuhnya.Sapukan frosting ke atasnya.


Frosting Recipe (hehe yg ni tak sempat nak alih bahasa..tak pelah kan..)

* Margarine/butter at room temperature 3 tablespoons
* Powdered sugar 1 1/2 cups (saya tak letak ni)
* Unsweetened cocoa powder 1/4 cup (saya pakai cooking coklat tu-agak2 aje byk mana )
* Milk, fat free 3-4 tablespoons

Yield: About 3/4th cup of frosting, enough for one 8-inch or 9-inch cake.

1. In a medium size bowl add the margarine, powdered sugar and cocoa powder. Start beating with an electric mixer on low speed. At this stage it may seem to be very dry. Don’t panic. Wait until you add the milk.
2. Add milk little by little and continue beating the mixture till you get a nice spreadable consistency.
3. Now transfer the cake to a plate and start frosting it.
4. Cool down in fridge for at least one hour (the texture of the frosting will look better after at least one hour in fridge).

Saturday, January 16, 2010

Pau



Salam semua

Ni dia..resipi pau yang best..banyak kali buat pau ni dan hasilnya tak pernah mengecewakan. Resipi dari Lydia @ Mykitchen. Boleh lihat posting Lydia di sini . Lydia pakai tepung hongkong- yang ni saya ganti dengan tepung pau ( ooh harga tepung hongkong almost double dari tepung pau- one day nak try jugak..mesti jadi lebih cantik dan putih gebu kan) . Untuk wheat starch-saya selalu letak sikit saja wheat starch atau tak letak langsung dan gantikan sepenuhnya dengan tepung pau. Untuk shortening-saya guna vegetable fat for pau. Untuk resipi dan cara nak pleat pau lihat kat blog Lydia - resipi Chinese Steam Meat Bun.


Pau kari ayam pulak


Selingan di pagi hari....




Sup ayam cendawan hitam..masa nak hidang nampak macam taman karangan laut..tapi bila dah snap gambar..frust sungguh.. tak nampak cantik pulak..heeeee
Sekian

Monday, January 4, 2010

Soft Marble Cake

Gambar ni ambik dalam 2-3 minggu sudah agaknya..ni dalam proses nak clear dan publish gambar dalam folder makanan tahun 2009 yang tak ter upload sebelum ni.


Resipi kek marble yang lembut dan sedap dari blog Noreen..selalu kalau masuk blog Noreen ni kan..memang ada masalah besar...problemnyer..ada banyak resipi kek dan kuih2 yang buat hati jadi terliur dan angin rajin tu datang menyapa2..semuanya teringin sampai tak tahu nak cuba yang mana dulu! kek marble ni memang lah sedap..lembut sangat ...dan laku bak goreng pisang panas!

Resipi asal oleh Puan Aini Salim..terima kasih!

Bahan-bahan:
270gm mentega
250gm gula kastor
260gm tepung gandum
1 camt baking powder
6 biji telur
2 camb susu pekat manis (condensed milk)
1 camb ovalette
1 camb air
1 camt esen vanila
10gm serbuk koko
1 camt chocolate emulco - optional tapi kalau ada lagi bagus untuk mendapatkan warna

cara:

1. griskan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 atau 20-23 cm springform. ketepikan
2. ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
3. satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak jatuh). ketepikan
4. kemudian satukan telur ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata
5. masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4 dan kacau rata
6. keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. kacau sehingga sebati
7. masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin kek dan 1 senduk adunan cokelat
8. ulangi sehingga habis adunan digunakan
9. ambil chopstick dan buatkan bentuk marble
10. kemudian bakar pada suhu 180C selama 45-50 min atau sehingga masak
11. setelah masak padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
12. selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong kek tadi

note: sedap, lembut dan senang dibuat

source: puan aini salim (diubah sedikit)

..

Ke Kelas Sulaman Reben


27 Dis lepas..saya ikuti kelas sulaman reben (advance) bersama Puan Ann di Bandar Mahkota. Selama ni kagum dengan hasil kerja tangannya..sangat cantik! bila lah boleh buat secantik tu? Sebelum ni ikut kelas secara online saje..baru ni ada kesempatan berguru secara berdepan dengannya.. ni dia hasilnya... 3 kuntum bunga ros yang disulam pada sarung kusyen.


Disebalik cantuman kelopak bunga-bunga ini..ada banyak tunjuk ajar dari cikgu..ada juga hilai tawa kawan-kawan yang menceriakan kelas...dan disebalik riben2 ni juga...ada pengorbanan suami yang sudi jagakan anak-anak sepeninggalanan saya ke kelas ..saya tak pernah tinggalkan si kecil tu sebelum ni jadi hati jadi risau dan kacau jugak. Tanyalah pada mana-mana mummy yang pertama kali tingalkan anaknya ( yang direct bf,ok.. dan 24 jam attach dgn maknya ) ..Risau yang berlebih2! Syukur si kecil tu agaknya faham minat mamanya ni, dia ok aje..walaupun terpaksa turun naik jenguk anak sekali sekala dapatlah jugak attend kelas ni...terima kasih semua!

Sunday, January 3, 2010

Ratatouille



Jika tidak kerana tikus-tikus yang pandai bercakap dan pandai masak dalam cerita Ratatouille tu....tidakla ku tahu apa ke bendanya Ratatouille ni..Dek kerana menengok cerita kartun tu lah ..pandai jugaklah nak sebut perkataan tu (sebab sebelum tengok cerita tu tak tahu nak pronounce macam mana hehehe) ..Dek kerana cerita kartun itulah jugak ..si Faris mendesak-desak suruh masakkan jugak untuk dia...dah lama dia minta..maknya buat tak tahu saja..sebabnya bila survey2 dalam alam siber ni..bahannya penuh dengan sayur..dah sah tak kena dengan selera dia.. nak beli... tak penah nampak dan tak pernah tahu pulak kat mana ada jual ...Tapi dah dia nak sangat...terpaksalah buat jugak. Tapi sebelum masak tu..warning dulu Faris..apa-apa pun..dia MESTI makan sebab mama dah buatkan! SUSAH tau nak masak benda ni (alasan je tu) ..Sebab kesiankan dia, selitkan jugaklah sosej supaya dia boleh buat2 telan benda alah ni.. dengan wajah yang kelat dia makan ...alahai...makannya sikiiiiiiit aje....haaa..kan dah kata..beria-ia nak makan..akhir sekali siapa yang terpaksa makan dan terpaksa kenyang? mak nya lah jugak..huhuhu

resipi ambil dari sini http://www.cookingforengineers.com/recipe/227/Ratatouille
ada gambar tunjuk setiap langkah kat situ.

sekian

Mushroom Spaghetti



Resipi yang ringkas dan mudah disediakan...sebenarnya..masa masak ni ..pakai resipi dalam internet ni ..bila cari balik tak jumpa2....trace ikut history pun tak jumpa..penat dah mencari..tak jumpa jugak..takpelah.. tulis ajelah lebih kurang. Asalnya, Amirah, anak buah pandai masak spaghetti guna krim cendawan begini. Hari khamis lepas baru berkesempatan buat sendiri..


MUSHROOM SPAGHETTI

1/2 peket spaghetti -angel hair
1 cawan ayam dipotong halus
1 tin sup cendawan campbell
1 biji bawang besar
1/2 cawan susu segar
minyak zaitun
2 biji tomato dipotong dadu
sedikit oregano

cara
1.Rebus spaghetti sehingga masak, tapis airnya dan ketepikan.
2. Di dalam sebuah periuk, panaskan minyak zaitun, masukkan bawang dan tunggu sehingga layu.Kemudian masukkan ayam, biar sehingga masak.
3.Masukkan tomato dan krim cendawan, biarkan mendidih.Perasakan dengan garam dan sedikit oregano. Sedia dihidangkan.