Friday, September 11, 2009

Ketam Bersos Lada Hitam



Lauk semalam ni, resipi dari Majalah Rasa, edisi Enaknya Makanan Laut...Waktu snap gambar..sungguhla mengelodak tali perut! Memang dendam terlerailah bila masa berbuka tu!! hehe ...Takyah renung lama-lamalah time posa ni..tengok resipinya je, ya!!!

Bahan-bahan

2 ekor ketam
20 gram lada hitam-ditumbuk hingga lumat
3 ulas bawang putih-dikisar
4 biji bawang merah-dikisar
2 cm halia-dikisar
2 sudu makan sos tiram
20 gm batang daun ketumbar-dicincang
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya:
1.Rebus ketam seketika (tak rebus pun-masak terus)
2.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga kekuningan
3.Masukkan lada hitam dan sedikit air.Biarkan mendidih.
4.Tuangkan sedikit sos tiram.Gaulkan rata.
5.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6.Masukkan ketam dan gaul rata.
7.ANgkat dan taburkan dengan batang daun ketumbar.

4 comments:

Hasni

kak za, tak baik tau bagi org terliur bulan posa ni...arghhhhh tensen la tgk ketam ni...meleleh ni tau...hehehehehe

Anonymous

bestnya kalau ada ketam. boleh buat cam nih. :)

Anonymous

bestnya kalau ada ketam. boleh buat cam nih. :)

chaichia

Mesti cuba ney..
hehe,, siap print resipi g ney..
tQ.. :)