Saturday, August 15, 2009

Yum Ma -khuea -yao



10 thumbs up untuk Kak Nor yang sudi berkongsi resipi Thai ni.. Terjemahannya Salad Terung Gril. Terung ni memang sedap..sampai makan ratah aje..kononnya tak nak nasi 'kacau' tumpuan pada rasa manis terung dan gabungan masin,masam,pedas yang datang dari pencicahnya tu. Tapi tu lah..tak da sos ikan.. ganti letak bonito flakes, tabur kat atasnya. Rasanya dried bonito boleh jadi pengganti yang baik juga untuk salad ni. Kiranya masakan siam ni dah ada sentuhan Jepun sikit...

Disyorkan kepada sesiapa yang berhajat nak ratah aje lauk ni.. boleh letak sikit kacang tanah yang telah disangai..kalau guna sayur lain seperti salad,mangga muda pun tentu sedap ni...Ada satu yang tak cukup pada hidangan ni...lupa sangat-sangat nak rebus telur..(tak tahulah kenapa terlupa sangat..bila datang nak copy resipi dari Kak Nor baru perasan ) Untuk versi asal yang cantik molek serba lengkap kena check blog Kak Nor. Terima kasih Kak Nor, resipi tampal sini ye..lenkali nak buat lagi ni!

Salad Terung Gril

2 batang terung panjang
1 biji telur ~ direbus
2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun pudina ~ k.nor guna daun ketumbar, lagi wangi

Gril atau celur terung hingga lembut. Pd K.Nor lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
Hias dgn telur rebus.

1 comments:

K.Nor

za... menarik la bila za letak bonito flakes tu.. sedap kan salad terung ni:)