Thursday, May 14, 2009

Nasi Sizzling Udang




Saiz Hidangan: 4 orang
Resipi sesedap rasa. Boleh ubahsuai ikut citarasa masing-masing

Bahan-bahan

300 gram udang
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih-kisar bersama bawang merah
1 biji bawang besar-potong 4
3 cendawan shitake-cendawan jenis lain pun boleh
4 tangkai cili kering
1 biji tomato
Sedikit sayur sawi
sedikit daun bawang
kicap manis
seasoning @ sos tiram
Minyak bijan
serbuk lada hitam
3-4 cawan air
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan air
garam

Cara-cara
1.Panaskan minyak.Kemudian goreng cili kering tadi seketika.Keluarkan .
2.Kemudian masukkan pula udang dan goreng.Kemudian angkat dan toskan udang.
3. Keluarkan minyak sehingga cukup untuk menumis.Tumis bawang yang telah dikisar sehingga kekuningan. Kemudian masukkan kicap, cili kering ,sos tiram,serbuk lada hitam dan minyak bijan.Masukkan air dan cendawan , biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan pula bawang besar dan daun sawi. Seimbangkan rasa, tambahkan kicap,sos tiram , garam jika perlu.
5.Kemudian masukkan pula udang tadi, serta bancuhan tepung jagung. Bila ia mendidih, sedia untuk dimasukkan ke dalam hot plate yang telah dipanaskan. Letakkan juga nasi dan tomato. Tabur sedikit daun bawang ke atasnya.Sedia dihidangkan.

0 comments: