Saturday, May 2, 2009

Kuih Tepung Boko



Salam

Kuih Tepung Boko, atau nama penuhnya Tepung Boko Ubi Kayu-nama yang dikenali oleh masyarakat Kelantan. Mungkin di negeri lain...namanya kuih talam. Berikut adalah sukatan dan resipinya, seperti mana yang saya buat semalam.

Bahan-bahan

700 gram isi ubi kayu yang telah dibersihkan
500 ml air
8 sudu makan gula pasir-atau ikut kemanisan yang disukai.
beberapa titik pewarna kuning

Cara-cara
1) Hiris ubi kayu, kemudian kisarkan dengan air.
2) Letakkan ubi kayu yang telah dikisar didalam tapis santan.Letakkan sebiji bekas dibawahnya.Biarkan air ubi kayu mengalir ke dalam bekas.Bila airnya sudah hening, buangkan air yang berwarna kuning. Saya buang kira-kira 220 ml air ubi tersebut.
3) Pati ubi kayu akan termendap di bahagian bawah bekas, ambil bahagian ini dan campurkan semula dengan ubi kayu yang berada di dalam tapis tadi.
3) Masukkan ke dalam bekas, letakkan pewarna kuning dan gula.
4) Di dalam loyang, letakkan sedikit minyak, dan masukkan ubi kayu parut tadi.Kukus sehingga masak di dalam pengukus yang telah dididihkan airnya. Ia akan ambil masa antara 30-40 minit.
Sejukkan dahulu, kemudian bolehlah dimakan dengan kepala santan.

Untuk kepala santan
2 cawan santan pekat
sedikit air
sedikit garam
2-3 sudu ebsar tepung beras

Masukkan semua bahan ke dalam periuk, dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.

0 comments: