Wednesday, February 11, 2009

Brokoli Tumis Air

Salam semua!!
Menu sihat hari ini: Brokoli Tumis Air. Ringkas saje ni, tumis bawang dengan sedikit minyak zaitun.Masukkan 3-4 ekor udang sebagai perasa,air,sedikit garam dan tunggu hingga mendidih.Masukkan brokoli dan terus tutup api, untuk mengekalkan kesegarannya. Walaupun ada yang tak suka sayur kat rumah ni, kehadiran brokoli ni di atas meja amat disenangi .Mungkin disebabkan rasanya yang 'mesra alam'-tak pahit dan berkhasiat.





Sedikit info mengenai kebaikan brokoli:

Ia mengandungi Vitamins B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin), B3 (Niacin), B5 (Pantothenic acid), B6, B9 (Folate), Vitamin C dan Vitamin A.Ia juga kaya dengan kalsium, zat besi,magnesium,fosforus,potasium dan zink.

Kandungan Isothiocyanates yang ada di dalam brokoli dapat mencegah dan melawan penyakit kanser.
Namun kaedah memasak dapat menghilangkan sebanyak 60-90%
kandungan Isothiocyanates, jadi kalau boleh makan mentah, lebih baik!
Kajian jugamendapati brokoli dapat membantu mengurangkan risiko penyakit katarak dan serangan angin ahmar (stroke).
Kesimpulannya: mari kita pakat makan brokoli!!
semua fakta diekstrak dari: http://www.whole-food-supplements-guide.com/nutritional-value-of-broccoli.html

0 comments: